Το Πανεπιστήμιο εξετάζει να κάνει τα μαθήματα προαιρετικά σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού του προγράμματος σπουδών.

Οι φοιτητές όμως, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, αντιδρούν λέγοντας ότι είναι έργα ζωτικής σημασίας για τις κλασικές σπουδές και μάλιστα ένας δευτεροετής φοιτητής έχει ξεκινήσει να μαζεύει υπογραφές για να παραμείνουν η Ιλιάδα και η Αινειάδα στο βασικό κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων. «Θα ήταν τρομερό λάθος», λέει χαρακτηριστικά ο φοιτητής. «Αυτό θα σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα παράγει κλασικούς που δεν θα έχουν διαβάσει ποτέ Όμηρο και Βιργίλιο, δύο σημαντικούς συγγραφείς στην κλασική παράδοση και τη λογοτεχνία. Ο Όμηρος είναι ο ιδρυτής της κλασικής λογοτεχνίας στην αρχαιότητα» τονίζει.

Ο καθηγητής Τζόναθαν Πραγκ λέει ότι δεν έχει παρθεί ακόμα καμία απόφαση και εξηγεί ότι η πρόταση του Πανεπιστημίου έχει ως στόχο να διευκολύνει τους φοιτητές που δεν έχουν προηγουμένως σπουδάσει ελληνικά και λατινικά/

Η ιστορικός και συγγραφέας Δρ Ντέιζι Νταν δήλωσε στην Telegraph ότι η αφαίρεση των δύο κειμένων από τα υπογρεωτικά μαθήματα είναι «πολύ κακή ιδέα». «Θα ήταν σαν να βγάζεις τη Βίβλο από τη διδασκαλία της Θεολογίας» λέει χαρακτηριστικά.