Σε διακαναλική συνέντευξή του στον «Μπαϊράκ», το Γκεντς TV και την Κίπρις TV, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε μεν ότι σχέσεις εχθρότητας με την Τουρκία δεν υπάρχουν και ούτε μπορεί να υπάρξουν, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε εγκαθιδρύσει τις αδελφικές σχέσεις πόλεων με την Άγκυρα. Ωστόσο, πρόσθεσε με νόημα ότι επιθυμεί «αδερφικές ισότιμες σχέσεις με την Τουρκία και όχι μια σχέση όπου οι Τουρκοκύπριοι «θα είναι το παιδί για σφαλιάρες. Έχουμε πληγωθεί απ’ όσα έχουν συμβεί (τις αντιδράσεις για τη συνέντευξη στην Guardian) και εγώ και ο τουρκοκυπριακός λαός».

Η συνέντευξη στην Guardian

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνέντευξή του στην αγγλική εφημερίδα The Guardian και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι απαντούσε σε ερώτηση εάν τον φοβίζει το σενάριο να προχωρήσει η Τουρκία από μόνη της σε ενσωμάτωση του βόρειου τμήματος της Κύπρου και διάβασε από γραπτό κείμενο τόσο την ακριβή ερώτηση του δημοσιογράφου, όσο και τη δική του απάντηση.

Υπενθύμισε επίσης αναφορές σε ενσωμάτωση ή επαρχία της Τουρκίας που έγιναν στην Τουρκία είτε από τον σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ, είτε από Τούρκους πολιτικούς.

Το σύνθημα «Η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα μείνει», ήταν σύνθημα του ’50 έναντι στην «Ένωση» των Ελληνιοκυπρίων και είδαμε πού μας έφερε, ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Ακιντζί προσθέτοντας ότι ο Ραούφ Ντενκτάς είχε χαρακτηρίσει «καταστροφή» ένα σενάριο ενσωμάτωσης.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμα και κάποιες ομάδες που είναι εναντίον του έχουν ανησυχήσει με τα όσα συμβαίνουν. Ανησυχούν, συνέχισε, και όσοι ήρθαν στα κατεχόμενα πριν χρόνια και τώρα αισθάνονται Κύπριοι και θέλουν λύση και να γίνουμε όλοι Ευρωπαίοι πολίτες. «Εάν ήθελαν να ζήσουν στις συνθήκες της Τουρκίας, δεν θα έμεναν εδώ».

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι στόχος του είναι σε αυτό το νησί να ζήσουν όλοι ανθρώπινα, με πολιτική ισότητα, με ελευθερία, ασφάλεια, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα, με μια λύση σε ένα δίκαιο πλαίσιο, να γίνουμε μια ευρωπαϊκή χώρα σε μια γεωγραφική περιοχή φιλική προς την Τουρκία. «Γι’ αυτό πρέπει να πάμε με τον δρόμο της λογικής και να απομακρυνθούμε από τα συνθήματα του ‘50».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία

«Αλλά και η Τουρκία να ξέρει ότι εδώ υπάρχει μια ταυτότητα που έχει δημιουργηθεί διαμέσου των αιώνων, είναι η τουρκοκυπριακή ταυτότητα, έχει μια αυθεντικότητα, μια δημοκρατική, κοσμική δομή από τη δεκαετία του ’20 και τον Ατατούρκ. Να δείξουμε σεβασμό σε αυτή τη δομή. Όπως κι εμείς δείχνουμε σεβασμό στην Τουρκία. Να μην ανακατευόμαστε πολύ ο ένας στις εσωτερικές δουλειές του άλλου».