Η βρετανική εφημερίδα, ακολουθώντας ανάλογα δημοσιεύματα των Washington Post και Sunday Times υπογραμμίζει ότι «μια κυβέρνηση που τονίζει την σημασία της εθνικής υπερηφάνειας θα πρέπει να κατανοήσει το αίτημα της Ελλάδας» για επιστροφή των Γλυπτών.

«Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μέσο που επιτρέπει στη Βρετανία να ανακτήσει τον έλεγχο του πεπρωμένου της. Και αφού η υπερηφάνειά της αποκατασταθεί, η χώρα θα είναι ελεύθερη να ασχοληθεί με τον υπόλοιπο κόσμο» αναφέρει το άρθρο. «Οπότε τι στάση θα κρατήσει αυτή η ανοιχτή, φιλική και “παγκόσμια” Βρετανία στο ελληνικό αίτημα για την αποκατάσταση των Γλυπτών του Παρθενώνα;» ερωτά την κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα με την στήριξη της Ιταλίας, έχει εισάγει ένα σημείο στο προσχέδιο του ευρωπαιϊκού κειμένου των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Ζητά την επιστροφή "των παρανόμως αφαιρεθέντων πολιτισμικών αντικειμένων" στις χώρες προέλευσης. Δεν αναφέρει ονομαστικά τα γλυπτά του Παρθενώνα και η κίνηση αυτή αφορά στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων σε οίκους δημοπρασίας του Λονδίνου. Όμως αν παραμείνει στο επίσημο κείμενο που θα αποκαλυφθεί αυτή την εβδομάδα θα αποτελεί ένα μέσο πίεσης προς το Λονδίνο» αναφέρει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια ο Guardian κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και τον Λόρδο Έλγιν που, όπως σημειώνει το άρθρο, «ήθελε μόνο να βγάλει κέρδος από τη ματαιοδοξία της αυτοκρατορικής Βρετανίας». «Έχοντας εξασφαλίσει την άδεια από του Οθωμανούς κατακτητές της Ελλάδας για να αφαιρέσει σχεδόν τα μισά Γλυπτά από τον Παρθενώνα, τα πούλησε στο βρετανικό κοινοβούλιο για 35.000 λίρες το 1816. Ο Έλγιν έπεισε την βρετανική κυβέρνηση - που πανηγύριζε για τον θρίαμβο επί του Ναπολέοντα στο Βατερλό - ότι το να αποκτήσει τα γλυπτά θα ενίσχυε την διεθνή φήμη και το πρεστίζ της Βρετανίας» σημειώνει.

«Αυτή η προφανής ύβρις επιστρέφει με το Brexit, αν κρίνει κανείς από τις εχθρικές απαντήσεις για την ελληνική παρέμβαση» σημειώνει το άρθρο υπενθυμίζοντας την ακριβή έκφραση της κυβέρνησης της Βρετανίας δια του εκπροσώπου της ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

«Το συνηθέστερο επιχείρημα για την παραμονή των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο βασίζεται στο στάτους του ως ένα παγκόσμιο ίδρυμα που παρουσιάζει τους θησαυρούς του κόσμου στον κόσμο. Αλλά για μια κυβέρνηση τόσο καχύποπτη απέναντι στις "κοσμοπολίτικες" αξίες, αυτό αποτελεί μια περίεργη θέση. Οι οπαδοί του Brexit συνεχώς τονίζουν την σημασία της κυριαρχίας, την αυτοεκτίμηση του έθνους και την υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Αυτό που αποτελεί επιχείρημα για τη Βρετανία είναι σίγουρα επιχείρημα και για την Ελλάδα. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα θα αποτελέσει την αναγνώριση του νόμιμου δικαιώματος μια φίλης Ευρωπαϊκής χώρας μετά την οικονομική κρίση που την ταλαιπώρησε για πάνω από μια 10ετια. Σίγουρα θα έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα ότι η Βρετανία έχει τόσο μαγευτεί από την χαμένη δική της αυτοκρατορία που δεν μπορεί να αποκαταστήσει μια παλιά αδικία» καταλήγει το άρθρο του Guardian.