«Ένας Ιταλός επιδημιολόγος ο κ. Γκάλι», όπως είπε ο πρόξενος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ, «εκτιμά ότι ο ιός ξέφυγε από ένα νοσοκομείο της πόλης κι αυτό γιατί δεν μπορεί να βρεθεί ο ασθενής μηδέν. Λέγεται ότι όλα ξεκίνησαν από έναν άνθρωπο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους».

Ο κ. Σάκαρης εξήγησε ότι στο Μιλάνο υπάρχει μόνο ένας νεκρός γιατρός σε πολυκλινική της πόλης. Μέχρι στιγμής τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία από κοροναϊό

Ο Έλληνας Πρόξενος της Ελλάδας στο Μιλάνο, Νίκος Σάκαρης ανέφερε πως οι κάτοικοι την Κυριακή «είχαν πανικοβληθεί οι πολίτες, σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα. Κυκλοφορούν λιγότεροι χωρίς μάσκες».

Πρόσθεσε ότι το 1/3 των μέσων μεταφοράς δεν κυκλοφορούν, εμβληματικά μνημεία και κτήρια της πόλης όπως το Ντούομο και η όπερα είναι κλειστά, ενώ ακόμα και οι γάμοι και οι κηδείες γίνονται μονό με την παρουσία λίγων στενών συγγενών.

«Δεν είναι εύκολο να σταματήσει μία πόλη 3,5 εκατομμυρίων στην Ευρώπη», σχολίασε ο κ. Σάκαρης ενώ «πάρα πολύ προλάβανε και φύγανε το Σαββατοκύριακο».

Ο πρόξενος δήλωσε ότι οι Έλληνες φοιτητές πρόλαβαν και έφυγαν και το προξενείο οργανώνει την επιστροφή μαθητών που έχουν φτάσει στην περιοχή για εκδρομή.

«Οι κάτοικοι δεν έχουν πτοηθεί, εδώ είμαστε βόρεια Ιταλία και οι κάτοικοι είναι ψύχραιμοι», είπε και σχολίασε πως «πρέπει να το πάρουμε με λίγο χιούμορ, θα ξεκουραστούμε».

«Απαγορεύτηκαν όλες οι προγραμματισμένες εγχειρίσεις εκτός από τις επείγουσες.