Οι πέντε ασθενείς που έχασαν την ζωή τους από τον κοροναϊό στην Ιταλία ήταν όλοι τους ηλικιωμένοι με βεβαρυμένη κατάσταση υγείας. Τέσσερις πέθαναν στην περιφέρεια της Λομβαρδίας και ένας στο Βένετο.

Ο τελευταίος θάνατος, ενός 88χρονου ασθενή, επήλθε στην περιοχή Κασέλε Λάντι, έξω από το Μιλάνο.

Ο τέταρτος νεκρός από τον κοροναϊό στην Ιταλία είναι ένας  84χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν για κάποια άλλη ασθένεια όταν μολύνθηκε από τον κοροναϊό.

Οι τρεις άλλοι άνθρωποι που πέθαναν εξαιτίας του ιού ήταν επίσης ηλικιωμένοι και τουλάχιστον δύο από αυτούς έπασχαν από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία είναι πλέον 203, από τα οποία περισσότερα από 180 μόνο στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας.

Κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία έχουν εντοπιστεί στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας, στο Βενέτο, στην Περιφέρεια Αιμιλία-Ρομάνια, στο Πιεμόντε, στο Τρεντίνο-Άλτο Αντίτζε και Λάτσιο.

Πόλη «φάντασμα» το Μιλάνο

Το Μιλάνο, πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, όπου έχουν εντοπιστεί οι δυο από τους θανάτους στη χώρα εξαιτίας του ιού, μοιάζει πόλη «φάντασμα».

Ο κ. Μπουζάλης, Έλληνας που διαμένει στην Κρεμόνα όπου έχουν κλείσει σχολεία, μουσεία, εκκλησίες και έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση συγκεντρώσεων, είπε πως η κατάσταση είναι απελπιστική.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «κόκκινη ζώνη» είναι δυτικά από το Μιλάνο, όπου 50.000 κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι. Η ζώνη αυτή είναι περικυκλωμένη από καραμπινιέρους και αστυνομικούς, οι οποίοι δεν επιτρέψουν σε κανέναν ούτε να μπαίνει ούτε και να βγαίνει από τις περιοχές που είναι αποκλεισμένες.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1, έχει δημιουργηθεί μόνο ένας διάδρομος επικοινωνίας για να τροφοδοτούνται με τρόφιμα και φάρμακα οι κάτοικοι που έχουν αποκλειστεί.

Ο Έλληνας πρόξενος στο Μιλάνο, Νίκος Σάκαρης, ανέφερε πως ο «Ιταλός επιδημιολόγος εκτιμά ότι ο ιός ξέφυγε από ένα νοσοκομείο της πόλης κι αυτό γιατί δεν μπορεί να βρεθεί ο ασθενής μηδέν. Λέγεται ότι όλα ξεκίνησαν από έναν άνθρωπο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους».

Κλείνει το Πανεπιστήμιο της Φεράρα - Ακυρώνεται η εξεταστική

Το Σάβαβτο το βράδυ, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Φεράρα έλαβαν email ότι το Πανεπιστήμιο θα κλείσει από σήμερα Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 1 Μαρτίου και θα ακυρωθούν όλα τα μαθήματα και η εξεταστική. Οι φοιτητές θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και αν εμφανίσουν κάποια από τα συμπτώματα να καλέσουν σε τηλεφωνικό αριθμό που τους υποδεικνύουν οι πανεπσιτημιακές αρχές.

Δεν βρέθηκε ο «ασθενής μηδέν»

Μέχρι στιγμής οι ιταλικές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τον πρώτο ασθενή που νόσησε από κοροναϊό στη χώρα.

Αρχικά υπήρχαν υποψίες πως 38χρονος από το Codogno ήταν ο πρώτος ασθενής που νόσησε από κοροναϊό στην Ιταλία.

Ο 38χρονος είχε επιστέψει από τη Σαγκάη και είχε γευματίσει με φίλο του, ο οποίος δεν νόσησε από κοροναϊό.

Οι υγειονομικές Αρχές του Codogno έστρεψαν την προσοχή τους στους Κινέζους της πόλης. Ειδικότερα, εξέτασαν όσους σύχναζαν στο ίδιο καφέ με τον 38χρονο. Ωστόσο και οι δικές τους εξετάσεις για τον κοροναϊό ήσαν αρνητικές.

Πρώτα κρούσματα σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν

Το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα του κοροναϊού σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί το Ιράν, το οποίο έχει καταγράψει 47 κρούσματα εκ των οποίων 12 θανατηφόρα.

Το Κουβέιτ εντόπισε τον COVID-19 σε τρεις ανθρώπους μεταξύ των 700 που αναχώρησαν το Σάββατο από την πόλη Μασχάντ στο βορειοανατολικό Ιράν.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν 53χρονο, έναν 61χρονο και έναν 21χρονο.

Στο γειτονικό Μπαχρέιν το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας που επέστρεψε από το Ιράν διαγνώστηκε με τον κοροναϊό και πρόσθεσε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο ασθενής».

Στο μεταξύ η Qatar Airways ανακοίνωσε ότι θα ζητεί από τους επιβάτες της που επιστρέφουν από το Ιράν και τη Νότια Κορέα να παραμένουν στο σπίτι τους ή σε εγκαταστάσεις καραντίνας επί 14 ημέρες. Το Κατάρ δεν έχει καταγράψει ακόμη κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Η Kuwait Airways και η Iraqi Airways ανέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα όλες τις πτήσεις τους προς και από το Ιράν, ενώ η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε στους πολίτες και τους κατοίκους της να μεταβαίνουν στο Ιράν.

Οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν το πέρασμα Σαφουάν με το Κουβέιτ για τους ταξιδιώτες έπειτα από αίτημα της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα η Βαγδάτη παρέτεινε το Σάββατο την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των μη Ιρακινών από το Ιράν.

Το Ιράν έχει επιβεβαιώσει συνολικά 47 κρούσματα του COVID-19, εκ των οποίων 12 θανατηφόρα, με τα περισσότερα να έχουν καταγραφεί στην ιερή πόλη των σιιτών Κομ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο και επίκεντρο του τουρισμού και των επιχειρήσεων στον Κόλπο έχει καταγράψει 13 κρούσματα, με τα δύο τελευταία να αφορούν έναν Ιρανό τουρίστα και τη σύζυγό του.