Εν αναμονή ενός νέου κύματος προσφύγων από τη Συρία και με 22 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες στην Ιντλίμπ, η τουρκική αστυνομία, το Λιμενικό και η συνοριοφυλακή έλαβαν οδηγίες να αποσυρθούν από τις θαλάσσιες και χερσέες διόδους, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι στην Ιντλίμπ βρίσκονται σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

O αξιωματούχος δικαιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν ως αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στην Ιντλίμπ και το ενδεχόμενο για ένα νέο κύμα προσφύγων προς την τουρκική επικράτεια.

Υπολογίζεται ότι στην Τουρκία ζουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Βάσει της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, του 2016, «η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό να αποτρέψει το άνοιγμα νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την ΕΕ και θα συνεργασθεί εν προκειμένω με τις γειτονικές χώρες καθώς και με την ΕΕ».

Κι άλλοι Τούρκοι στρατιώτες νεκροί

Νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εννιά Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν μετά από επίθεση που αποδίδεται στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ.

Άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 22 ή περισσότερους. To Συριακό Παρατηρητήριο κάνει λόγο για 34 νεκρούς.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει χάσει άλλους 21 στρατιώτες της αυτόν τον μήνα στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε στην Άγκυρα έκτακτη σύσκεψη σχετικά με την ένταση στην περιοχή της Συρίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μία πηγή στη Daily Sabah, στη συνάντηση ήταν παρόντες όλοι υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι καθώς και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Χακάν Φιντάν.

Η τουρκική προεδρία περιορίστηκε να ανακοινωσει ότι η σύσκεψη διήρκεσε δύο ώρες, απέφυγε όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.