Σε απόσπασμα από το βιβλίο του με τίτλο «The Eyes of Darkness» που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο, ο Κουντζ έγραψε για έναν ιό, ο οποίος μοιάζει με το νέο κοροναϊό, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πανδημία.

Αυτό που... ιντριγκάρισε τους συνωμοσιολόγους είναι ότι ο ιός ονομάζεται στο μυθιστόρημα «Γουχάν-400» επειδή -σύμφωνα με την πλοκή- αναπτύχθηκε στα εργαστήρια έξω από την πόλη της Γουχάν». Η αναφορά αυτή ήταν αρκετή για να εξάψει τη φαντασία όσων «βλέπουν» θεωρίες και τα σχόλιά τους πέρασαν σε... άλλο επίπεδο. Χρήστες του διαδικτύου υποστήριξαν ότι η πλοκή του βιβλίου μιλά για έναν ιό που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως το «τέλειο όπλο» για να εξαλείψει μία πόλη ή μία χώρα.

Το απόσπασμα αναπαρήγαν πολλά διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η New York Post και η Daily Mail, ωστόσο πολλοί ήταν και εκείνοι που απέρριψαν τις θεωρίες συνωμοσίας, τονίζοντας ότι η μόνη ομοιότητα του ιού στο βιβλίο και του Covid-19 είναι η αναφορά στη Γουχάν. Ανέφεραν επίσης ότι ο ιός στο βιβλίο έχει 100% ποσοστό θανάτων, ενώ με βάση τα τωρινά επιστημονικά δεδομένα ο κοροναϊός έχει ποσοστό θνησιμότητας 2%.

Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: Youtube