Ένας εργαζόμενος της εταιρείας Google, στα γραφεία του ομίλου στη Ζυρίχη, βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, σύμφωνα με το Business Insider.

Η εταιρεία απαγορεύει στους υπαλλήλους της να ταξιδεύουν στο Ιράν καθώς και στις δύο περιφέρειες της Ιταλίας, τη Λομβαρδία και το Βένετο, όπου έχει εξαπλωθεί η επιδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εξάλλου, από τις 2 Μαρτίου, θα απαγορευτεί στους εργαζομένους της Google να ταξιδεύουν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

19 νέα κρούσματα στη Γαλλία

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν 19 νέα κρούσματα του κοροναϊού, ανεβάζοντας σε 57 τον συνολικό αριθμό αυτών στη χώρα, με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν να συστήνει στο κοινό να αποφεύγει τις χειραψίες, ως προληπτικό μέτρο.

Παράλληλα τόνισε πως ορισμένα σχολεία στην περιφέρεια Ουάζ, στα βόρεια του Παρισιού, θα παραμείνουν κλειστά μετά τις διακοπές που τελειώνουν την Κυριακή ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Με ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί δήλωσε πως ορισμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού αναφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση Κρέιγ, στην περιφέρεια Ουάζ.

Ιταλία: 880 κρούσματα – 21 νεκροί

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση των ιταλικών αρχών, τα κρούσματα του κοροναϊού στην χώρα συνολικά είναι 888.

Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι 21 νεκροί και τα άτομα που νόσησαν και τώρα εχουν γίνει αρνητικά στον ιό.

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας θα πρέπει να αποφασίσει, τέλος, αν την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι κάποια από τα σχολεία στις περιφέρειες Βένετο, Λομβαρδία και Εμίλια Ρομάνια, του ιταλικού Βορρά.

Πρώτος Βρετανός νεκρός

Ένας άνδρας που ταξίδευε με το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess είναι ο πρώτος Βρετανός υπήκοος που πέθανε από τον νέο κοροναϊό.

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας γνωστοποίησε ότι με τον θάνατο αυτό, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τον Covid-19 αυξήθηκε σε 11, περιλαμβανομένων έξι επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο, όπου καταγράφηκαν πάνω από 700 κρούσματα του ιού.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ απέφυγε να σχολιάσει σχετικά, ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του θύματος.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν ότι η χώρα καταμετρά 19 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, αφού η Ουαλία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα και δύο νέα κρούσματα του κινεζικού ιού καταγράφηκαν στην Αγγλία.

Πρώτα κρούσματα σε Νιγηρία και Ισλανδία

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19 στη Νιγηρία είναι ένας Ιταλός που εργάζεται ως πωλητής για την τσιμεντοβιομηχανία Lafarge Africa Plc, ανακοίνωσε η εταιρεία απόψε.

Σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν εντοπιστεί οι άνθρωποι που ήρθαν σε άμεση επαφή μαζί του και έχει ξεκινήσει να εφαρμίζεται το πρωτόκολλο «απομόνωσης, καραντίνας και απολύμανσης».

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ογκούν της Νιγηρίας ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι στη χώρα έχουν τεθεί σε καραντίνα 28 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή αυτόν.

Ο υπουργός Υγείας της Νιγηρίας διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι ο Ιταλός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε εξειδικευμένη κλινική του Λάγκος και δεν εμφανίζει ανησυχητικά συμπτώματα.

Το κρούσμα αυτό ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής.

Οι ισλανδικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στη σκανδιναβική χώρα, έναν άνδρα που επέστρεψε από την Ιταλία, αλλά διέμεινε «εκτός μιας ζώνης κινδύνου».

Ο Ισλανδός, στα 40 του χρόνια, «δεν είναι σοβαρά άρρωστος, αλλά παρουσίασε τα τυπικά συμπτώματα της νόσου Covid-19», ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λαντσπιτάλι, στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

«Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για τον καθορισμό της πορείας της μόλυνσης και τον προσδιορισμό των ανθρώπων που πιθανόν να έχουν εκτεθεί» στο άτομο, διευκρίνισε η Πολιτική Προστασία.

Αντιμέτωπες με τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στην Ιταλία - την πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη - και την εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη, πολλές χώρες της ηπείρου έχουν ενισχύσει τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού.

Οι ισλανδικές αρχές ενεργοποίησαν την κατάσταση συναγερμού, το δεύτερο από τα τρία επίπεδα πολιτικής προστασίας. Το επίπεδο αυτό ενεργοποιείται όταν «η εκτίμηση επικινδυνότητας υποδεικνύει μια αυξημένη απειλή, και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να εγγυηθεί η προστασία και η ασφάλεια των ατόμων που εκτέθηκαν στη ζώνη».

Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως περιορισμοί, κλεισίματα, εκκενώσεις και επανεγκατάσταση κατοίκων.