Η Flybe οδηγήθηκε σε αδιέξοδο καθώς οι ακυρώσεις στις πτήσεις «έπεφταν βροχή» υπό τον φόβο εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Η διεθνής φορέας αερομεταφορών, International Air Transport Association (IATA), προειδοποίησε ότι οι οικονομικές απώλειες για τον κλάδο λόγω κοροναϊού, μπορούν να φτάσουν από 63 έως 113 δισ. δολάρια, λόγω της πτώσης της επιβατικής κίνησης, 

Η πρώτη χρεοκοπία από πολλές

Ειδικοί των αερομεταφορών, που επικαλείται το BBC, προβλέπουνη ότι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα πέσουν έξω, καθώς συνεχίζονται οι ακυρώσεις πτήσεων.

Η κατάρρευση του Flybe «θα είναι πιθανώς η πρώτη από πολλές το 2020», δήλωσε ο Τζέιμς Γκούνταλ, αναλυτής μεταφορών στο Redburn.

«Αναμένουμε ότι η καταστροφή στη ζήτηση που προκάλεσε ο Covid-19 επιτάχυνε την πτώση της και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω πτωχεύσεις αεροπορικών εταιρειών τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Μία πολύ δύσκολη περίοδος

Η ζήτηση έχει περιοριστεί όχι μόνο από τους εκδρομείς, αλλά και από τα επαγγελματικά ταξίδια.

«Θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις απώλειες αεροπορικών εταιρειών σε αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Μάικλ Νταφ, διευθύνων σύμβουλος στο The Airline Analyst.

Ο κ. Νταφ ξεχώρισε μερικές αεροπορικές εταιρείες με έδρα την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, τη Νορβηγία και το Μεξικό, οι οποίες βαθμολογούνται πολύ χαμηλά στον δείκτη χρηματοοικονομικής ισχύος της εταιρείας του.

«Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για την αεροπορική βιομηχανία και θα αφορά για τη διατήρηση μετρητών», δήλωσε από την πλευρά του ο Γκρεγκ Γουάλντρον, αναπληρωτής διευθυντής στο περιοδικό Flightglobal για την περιοχή της Ασίας.

«Θα είναι μια πολύ δύσκολη εποχή για τις αεροπορικές εταιρείες που δεν έχουν πολλά μετρητά, ειδικά για εκείνες που έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο τιμών», σημειώνει.