Ακόμα μία παράσταση έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την Παγκοσμία Ημέρα της Γυναίκας, σε ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Haliç».

Ο Τούρκος πρόεδρος σε ένα από τα γνωστά του show κάλεσε την Ελλάδα ν’ ανοίξει τα σύνορα και ν’ αφήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα να μεταβούν στην Ευρώπη.

«Ελλάδα, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μείνουν στα εδάφη σου. Θα έρθουν και θα πάνε σε άλλη χώρα της Ευρώπης», δήλωσε και συνέχισε «Ελλάδα. Σε καλώ ν’ ανοίξεις τα σύνορα και ν’ απαλλάξεις αυτούς τους ανθρώπους απ’ αυτό το φορτίο. Άνοιξε τα, άφησε τους να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν δίστασε να χρησιμοποίησει ακόμα και τον εγγονό του ως αναφορά για όσα συμβαίνουν.

«Βλέπετε παιδιά από 3-5 χρονών, στην πορεία τους προς την Ελλάδα σωστά; Πιθανότατα είδατε πώς ένα μωρό ωθείται πίσω πεσμένο στο έδαφος.

Το έδειξα και στον εγγονό μου αυτό, “όπως εσύ, πέφτουν, φεύγουν. Ξέρεις γιατί, επειδή δεν μπορούν ν’ απαλλαχτούν από αυτούς τους κακούς θείους”.

Υπάρχει τέτοιος κατατρεγμός. Τότε με ρώτησε, “υπάρχουν κακοί θείοι;”, “ναι υπάρχουν”, του είπα».

Αναλυτικά όσα είπε για την Ελλάδα με αφορμή τη μέρα της γυναίκας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Δυστυχώς είναι απαραίτητο να παραδεχθούμε ότι άνθρωπος έχει μία σκληρή πλευρά. Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες των βιαιοτήτων που γίνονται σε βάρος ανθρώπων.

Οι γυναίκες μαζί με τα παιδιά πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα αυτής της κρίσης. Η ανθρωπότητα παραμένει σιωπηλή σε αυτό. Οι γυναίκες και τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από αυτούς που βρίσκονται τώρα στα σύνορα και θέλουν να πάνε στην Ευρώπη.

Δεν είναι μητέρες και παιδιά αυτές που προσπαθούν να επιβιώσουν όταν οι Έλληνες στρατιώτες που σπρώχνουν τις βάρκες τους και τις αφήνουν στο έλεος της θάλασσας;

Σπαράζει καθόλου η καρδιά της Ευρώπης απ’ όλο αυτό ;

Είναι απαραίτητο ν’ αμφιβάλλουμε για τον ανθρωπισμό αυτών οι οποίοι δεν ανατριχιάζουν απ’ αυτές τις εικόνες.

Δυστυχώς καμία χώρα δεν έχει καμία αίσθηση σ’ αυτό το ζήτημα, παρόλο που στα εννιά χρόνια που διαρκεί ο εμφύλιος στη Συρία, 1.5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Βλέπετε παιδιά από 3-5 χρονών, στην πορεία τους προς την Ελλάδα σωστά; Πιθανότατα είδατε πώς ένα μωρό ωθείται πίσω πεσμένο στο έδαφος.

Το έδειξα και στον εγγονό μου αυτό, “όπως εσύ, πέφτουν, φεύγουν. Ξέρεις γιατί, επειδή δεν μπορούν ν’ απαλλαχτούν από αυτούς τους κακούς θείους”.

Υπάρχει τέτοιος κατατρεγμός. Τότε με ρώτησε, “υπάρχουν κακοί θείοι”, “ναι υπάρχουν”, του είπα.

Πιστέψτε με χρησιμοποιούν ακόμα και ξιφολόγχες εναντίον τους. Δεν έχουν συνείδηση αυτοί, δεν έχουν ανθρωπισμό.

Ελλάδα, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μείνουν στα εδάφη σου. Θα έρθουν και θα πάνε σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Στο είπαμε. Εάν πάει έτσι, θα ανοίξουμε τα σύνορα. Δεν μας πίστεψες.

Ελλάδα. Σε καλώ ν’ ανοίξεις τα σύνορα και ν’ απαλλάξεις αυτούς τους ανθρώπους απ’ αυτό το φορτίο. Άνοιξε τα, άφησε τους να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τώρα υπάρχουν 1.5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι άνθρωποι στη χώρα μας. Αλλά υπογράψαμε κατάπαυση πυρός, παρόλο που αυτό είναι προσωρινό. Ελπίζω να παραμείνει έτσι.

Είναι εντελώς υποκριτικό για έναν κόσμο να γιορτάζει σήμερα τη Μέρα της Γυναίκας με συνείδηση».

Πηγή: hurriyet.com.tr