Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 40 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, από 44 μία ημέρα νωρίτερα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό αφότου το κινεζικό υπουργείο Υγείας άρχισε να δημοσιοποιεί δεδομένα για την επιδημία της ασθένειας COVID-19 σε εθνική κλίμακα την 20ή Ιανουαρίου.

Από τα σαράντα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν την Κυριακή τα 36 εντοπίστηκαν στην Γουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκανσού και πρόκειται για ανθρώπους που έφθασαν εκεί από το Ιράν.

Το σύνολο των ασθενών που έφθασαν στην Κίνα από το εξωτερικό έφθασε έτσι τους 67 συμπεριλαμβανομένων των 4 κρουσμάτων στην Γκανσού.

Με τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν την Κυριακή, το σύνολό τους στην ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκε σε 80.735.

Μολονότι η εξάπλωση του κοροναϊού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές της Κίνας συνεχίζουν να ανησυχούν για ασθενείς, τόσο ξένους όσο και Κινέζους, που ταξιδεύουν ή επιστρέφουν στη χώρα από περιοχές που πλήττονται.

Η Σαγκάη ενέτεινε τους ελέγχους στα αεροδρόμιά της το Σαββατοκύριακο, καθώς προέκυψε πως μεταξύ των ανθρώπων που ταξιδεύουν προς την πόλη από χώρες όπως η Ιταλία και το Ιράν εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα.

Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 58.600 ασθενείς ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο από κινεζικά νοσοκομεία. Οι αρχές γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν ξανά και συνιστούν σε όσους βγήκαν από τα νοσοκομεία να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα είναι 73 και τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την αναστολή της διάδοσης της νόσου είναι τα εξής: 

  • Αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΑΠΗ για τέσσερις εβδομάδες
  • Δεν θα διενεργηθεί κανένα συνέδριο για τέσσερις εβδομάδες
  • Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές για δύο εβδομάδες
  • Οι αθλητικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών  για δύο εβδομάδες
  • Για τα σχολεία συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας