Συγκεκριμένα στο βίντεο διακρίνεται ο Ρερζέπ Ταγίπ Ερντογάν να περιμένει μαζί με την αντιπροσωπεία του να περιμένει για περίπου δύο λεπτά.

Αχικά ο Τούρκος πρόεδρος είναι όρθιος και στη συνέχεια να μεταβαίνει στο δωμάτιο αναμονής όπου και κάθεται, προτού εμφανιστεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ανταλλάξουν χειραψία.

Η συνάντηση κατέληξε σε συμφωνία

Πάντως παρά το «καψόνι» του Βλαντίμιρ Πούτιν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η συνάντηση ανάμεσα στους δύο προέδρους που διεξήχθη την Πέμπτη (5/3), κατέληξε σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ανδρών, έπειτα από πολύωρες συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αποφασίστηκε να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, κατάπαυση του πυρός στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Ακόμα προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η Μόσχα και η Άγκυρα, αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας, συμφώνησαν στο να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ασφαλείας στην επαρχία Ιντλίμπ στην περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Μ4, ο οποίος θα αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο και θα έχει εύρος έξι χιλιομέτρων προς τον Βορρά και έξι χιλιομέτρων προς τον Νότο. Οι συγκεκριμένες παράμετροι της λειτουργίας του διαδρόμου ασφαλείας θα συμφωνηθούν μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας σε διάστημα επτά ημερών.

Η Ρωσία και η Τουρκία θα ξεκινήσουν από τις 15 Μαρτίου τις κοινές περιπολίες στον αυτοκινητόδρομο Μ4 στη Συρία από τον οικισμό Τρούμπα, που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την πόλη Σαρακέμπ έως το οικισμό Αίν Ελ Χαμπρ.

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν ως προς το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της υπάρχουσας γραμμής επαφής στην ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ από τις 6 Μαρτίου. « Συμφώνησαν…να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες κατά μήκος της υπάρχουσας γραμμής επαφής στη ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ από τις 00:01 στις 6 Μαρτίου του 2020» αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Η Μόσχα και η Άγκυρα διακηρύσσουν την αποφασιστικότητα τους να εξαλείψουν όλες τις τρομοκρατικές ομάδες, καθώς οι απειλές σε βάρος πολιτών και υποδομών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με οποιεσδήποτε προφάσεις.

Όπως υπογραμμίζεται στο κέιμενο της συμφωνίας, η Ρωσία και η Τουρκία τάσσονται υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Τέλος, στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι «Η διένεξη στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση και πρέπει να διευθετηθεί ως εξέλιξη πολιτικής διαδικασίας, που θα υιοθετήσουν και θα υλοποιήσουν οι ίδιοι οι Σύροι σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».