«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται "εγώ μένω σπίτι"», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη τη χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες», είπε ο Τζουζέπε Κόντε.

«Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» πρόσθεσε.

Δρακόντεια μέτρα

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Τρίτη.

Αυστηρά μέτρα περιορισμού ισχύουν ήδη σε όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας, και άλλες δώδεκα περιοχές σε Βένετο, Εμίλια Ρομάνια και Πεδεμόντιο -περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία.

Ουσιαστικά, τα νέα μέτρα αποτελούν επέκταση αυτής της «Κόκκινης Ζώνης» που έχει τεθεί σε μεγάλο μέρος του ιταλικού βορρά. 

Ουσιαστικά, απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών έξω από τις περιοχές αυτές, εκτός από ειδικές περιπτώσεις.

Κλειστά παραμένουν χώροι μαζικής συνάθροισης, γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και χιονοδρομικά κέντρα.

Οποιοσδήποτε φεύγει από τις «περιοχές που είναι σε απομόνωση», κινδυνεύει με τρεις μήνες φυλάκιση ή με πρόστιμο.

Μέχρι τις 3 Απριλίου θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.

Παράλληλα αποφασίστηκε αναστολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων μέχρι τις 3 Απριλίου. 

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ανακοινώθηκε πως από τις 9 έως τις 23 Μαρτίου αναστέλλονται όλες οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια της βόρειας Ιταλίας.

Τρομακτικά νούμερα

Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται περισσότερο από την επιδημία του Covid-19.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 97 θάνατοι, γεγονός που ανεβάζει στους 463 τους νεκρούς από την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τη Δευτέρα τα 9.172 στην Ιταλία (+1.797 σε σύγκριση με την Κυριακή). Από αυτούς τους ασθενείς όμως, οι 724 θεωρούνται πλέον ιαθέντες.

Αυτό σημαίνει ότι, αν εξαιρεθούν οι ιαθέντες και οι νεκροί, οι φορείς και οι ασθενείς είναι σήμερα 7.985. Από αυτούς, οι 5.049 νοσηλεύονται και οι 733 εξ αυτών στην εντατική, οι υπόλοιποι 2.936 δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ή έχουν πολύ ελαφρά συμπτώματα και παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Τα περισσότερα θετικά κρούσματα στην Ιταλία βρίσκονται στη Λομβαρδία, συνολικά 5.469 και 333 θάνατοι. Ακολουθεί η Εμίλια-Ρομάνια (1.386 κρούσματα και 70 νεκροί) και το Βένετο (744 κρούσματα και 20 νεκροί).

Από τις αρχές της επιδημίας έχουν ελεγχθεί στην Ιταλία 53.826 άνθρωποι.