Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αναφέρει ότι η αναστολή λειτουργίας σχολείων στην επαρχία Λευκωσίας, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, παρατείνεται και για την επόμενη εβδομάδα, μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι αναστέλλεται η λειτουργία και όλων των υπόλοιπων σχολείων παγκυπρίως, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών (συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων επαρχίας Λευκωσίας των οποίων δεν είχε ανασταλεί μέχρι τώρα η λειτουργία), από την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020.

Όπως αναφέρει, η ετεροχρονισμένη έναρξη της αναστολής στοχεύει στο να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος (αύριο) στους ενδιαφερόμενους γονείς προκειμένου να κάνουν τυχόν απαραίτητες διευθετήσεις.

Σημειώνει, επίσης, ότι αναστέλλεται η λειτουργία και όλων των άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου, απογευματινών και βραδινών, των Ειδικών Σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών, όπως και των φροντιστηρίων, παγκυπρίως, από την Παρασκευή 13 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020.

Ταυτόχρονα, αναδέρει ότι πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους και όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, σε όλη την Κύπρο, μέχρι και την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020.

«Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων γίνεται για προληπτικούς και μόνο λόγους, εφόσον μέχρι στιγμής δεν παρατηρήθηκε οποιοδήποτε κρούσμα ή περιστατικό που να έχει σχέση με σχολεία. Συστήνεται σε όλους να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας, να παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που δίνονται από το Υπουργείο Υγείας», προσθέτει.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, εξετάζει τη δυνατότητα να εξασφαλισθεί στο διάστημα της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, εξ αποστάσεως και με ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας εκπαίδευση, ιδιαίτερα για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου που προετοιμάζονται φέτος για τις παγκύπριες εξετάσεις.

Το Υπουργείο εξετάζει και το ενδεχόμενο παράτασης των σχολικών εργασιών, εφόσον χρειαστεί, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι σχετικοί Κανονισμοί, ούτως ώστε να αναπληρωθεί ο διδακτικός χρόνος που θα απωλεσθεί.

Τα πρώτα κρούσματα στην Κύπρο

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Ιωάννου, δύο εκ των πενήντα περιστατικών που εξετάστηκαν είναι θετικά θετικά στον ιό Την Τρίτη.
 
Τονίζω, είπε ο υπουργός, ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά εγρήγορση. Όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα αυτοπροστασίας, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και άλλα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί.
 
Σημαντικό είναι ότι όσοι συμπατριώτες μας έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου υπάρχουν περιστατικά, να αυτοπεριοριστούν.
 
Το ένα περιστατικό αφορά άντρα 25 ετών από τη Λεμεσό που ήρθε από Μιλάνο στις 26/2. Είχε αυτοπεριοριστεί και στις δεύτερες εξετάσεις φάνηκε ότι είναι θετικός.
 
Το δεύτερο περιστατικό αφορά άντρα 64 ετών από τη Λευκωσία επαγγελματία υγείας σε δημόσιο νοσηλευτήριο ο οποίος ήρθε από την Αγγλία στις 3 Μαρτίου και σήμερα επικοινώνησε με ιατρικούς λειτουργούς ότι εμφανίζει συμπτώματα. 

Ακόμα ανακοίνωσε την απαγόρευση των πολυπληθών συναθροίσεων, μετά τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν στο νησί.

Το μέτρο περιορισμού των μαζικών συναθροίσεων θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου. «Όλες οι εκδηλώσεις, συναυλίες και παρελάσεις ακυρώνονται» ανακοίνωσε ο κ. Ιωάννου και ερωτηθείς για το αν η απαγόρευση ισχύει και για τη λειτουργία στις εκκλησίες απάντησε καταφατικά.

Παράλληλα, εξετάζεται από την Κυβέρνηση, σε συνεργασία με εργοδοτικές οργανώσεις, η πιθανότητα να δοθούν διευκολύνσεις στους εργαζόμενους γονείς κατά το διάστημα που δεν θα λειτουργούν τα σχολεία.