Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Γερμανία από την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Τα κρούσματα σήμερα ανέρχονται σε περίπου 3000, ενώ οκτώ άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του Covid-19.

Τα 16 ομόσπονδα κρατίδια ανακοινώνουν από την Παρασκευή το ένα μετά το άλλο το κλείσιμο των σχολείων, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα παιδιά των εργαζόμενων σε υγειονομικές δομές, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες απευθύνουν έκκληση η φροντίδα των παιδιών να μην ανατίθεται σε ηλικιωμένους συγγενείς, καθώς ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε νέα τηλεοπτική εμφάνιση πριν από λίγο, διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση, η Βουλή, τα κρατίδια και οι δήμοι θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο» κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ τόνισε ότι και η ίδια «θα κάνει τα πάντα, ό,τι χρειάζεται η Γερμανία, προκειμένου να βγούμε από αυτή την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Απηύθυνε δε εκ νέου έκκληση για αποχή του πληθυσμού από τις κοινωνικές επαφές, όσο αυτό είναι εφικτό. Έκκληση για περιορισμό των ταξιδιών «στα απολύτως απαραίτητα» απηύθυνε με την σειρά του και ο υπουργός Μεταφορών, Αντρέας Σόιερ.

Ενώ συνεχίζεται η ανακοίνωση περιοριστικών μέτρων με σκοπό την επιβράδυνση εξάπλωσης του κορονοϊού, η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου επέσπευσε τη διακοπή του Πρωταθλήματος της Bundesliga και την εφαρμόζει ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα η πιο σοβαρά μέχρι τώρα πληγείσα περιοχή της Γερμανίας, το Χάινσμπεργκ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με περισσότερα από 500 κρούσματα και τέσσερις νεκρούς, ζήτησε τη στήριξη των υγειονομικών υπηρεσιών των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υποβολή όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων σε εξετάσεις και η ταχεία εξαγωγή αποτελέσματος. Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ακόμη σήμερα ότι παραγγέλθηκαν 10.000 συσκευές υποστήριξης αναπνοής.

Παρά τις εκκλήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις αγορές πανικού και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα παρατηρηθούν σημαντικά κενά στον ανεφοδιασμό της αγοράς, πολλοί καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες ειδών διατροφής. Σε σούπερ μάρκετ του Όσναμπρουκ ένας 41χρονος επιχείρησε να αγοράσει 70 κιλά αλεύρι και, έπειτα από έντονο διαπληκτισμό με δύο υπαλλήλους του ταμείου, υποχρεώθηκε να περιοριστεί σε 20 κιλά.

Εγγυήσεις  500 δισεκατομμυρίων για τις γερμανικές επιχειρήσεις

Απεριόριστες πιστώσεις και εγγυήσεις ύψους έως και 553 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις γερμανικές επιχειρήσεις, «μόνο για αρχή», ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Όλαφ Σολτς και Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της επιδημίας του κορονοϊού.

Η κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW θα διαθέσει στην αρχή 20 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά «δεν υπάρχει ανώτατο όριο στις πιστώσεις που θα προσφέρει, αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα. Είναι το μπαζούκα με το οποίο κάνουμε αυτό που είναι τώρα απαραίτητο», δήλωσε ο κ. Σολτς, για να προσθέσει ο κ. Αλτμάιερ ότι οι εγγυήσεις, ύψους 553 δισεκατομμυρίων ευρώ, «είναι μόνο για αρχή». Υποσχεθήκαμε «ότι δεν θα αποτύχουμε λόγω έλλειψης χρημάτων ή πολιτικής βούλησης και αυτό σημαίνει ότι καμία υγιής επιχείρηση δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας και τόνισε: «Αν χρειαστεί, θα ξαναγεμίσουμε τα όπλα μας». Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα ακολουθήσει και συνολικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας. «Κρατάμε και κάτι ακόμη στο πίσω χέρι μας», δήλωσε σχετικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσφερόμενο κυβερνητικό πακέτο για μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμη και σε αυτό το πρώτο στάδιό του, υπερβαίνει και τα ποσά που είχε διαθέσει το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του 2008 (περίπου 70 δισεκατομμύρια).

«Επειδή ακριβώς έχουμε πλεόνασμα, το κράτος μπορεί να κάνει τώρα ό,τι χρειάζεται προκειμένου να προσφέρει ασφάλεια στις επιχειρήσεις και στους υπαλλήλους τους. Δείχνουμε ότι είμαστε ισχυρότεροι από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Οι δύο υπουργοί διαβεβαίωσαν ακόμη ότι οι πιστώσεις θα εγκριθούν γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη γραφειοκρατία, προκειμένου να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, αναμένεται να αποφασιστούν και φοροαπαλλαγές για τις εταιρίες.

«Ο πρώτος στόχος της οικονομικής μας πολιτικής σε αυτή την κατάσταση είναι να καταπολεμήσουμε την ανασφάλεια. Καμία υγιής επιχείρηση δεν πρέπει να χρεοκοπήσει λόγω του κορονοϊού, καμία θέση εργασίας δεν πρέπει να χαθεί για αυτό. Ανοίγουμε λοιπόν μια συνολική ομπρέλα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Σολτς και Αλτμάιερ τόνισαν ακόμη ότι τώρα αποδεικνύεται πόσο σημαντική ήταν η σταθερή δημοσιονομική πολιτική των προηγούμενων ετών. Τώρα έχουμε την οικονομική δύναμη να αντιδράσουμε όπως πρέπει, δήλωσαν, ενώ ο κ. Σολτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κράτος να υποχρεωθεί να αναλάβει νέα χρέη.

«Ως πιστός κεϊνσιανιστής, θεωρώ ότι δεν κάνει κανείς αποταμίευση σε περίοδο κρίσης», είπε χαρακτηριστικά και άσκησε κριτική στην διαχείριση της κρίσης που επιλέγει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι αντιδράσεις του είναι «γκροτέσκ», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το θέμα σήμερα είναι η αντιμετώπιση ενός ιού και όχι η πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» και «σε τέτοιους καιρούς πρέπει να είμαστε ενωμένοι, όχι να στρέφουμε την πλάτη μας στους άλλους». Ταυτόχρονα, ο κ. Σολτς υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει συντονισμένα και οργανωμένα, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να κρίνει εάν είναι απαραίτητο η ομπρέλα διάσωσης να βοηθήσει μια χώρα σε επείγουσα ανάγκη. «Είναι όμως καλό ότι έχουμε αυτή τη δυνατότητα», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το «πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης», ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την οικονομία 'Αχιμ Ποστ έκανε λόγο για ένα «πραγματικά ισχυρό μήνυμα πολιτικής αποφασιστικότητας, οικονομικής στήριξης και κοινωνικής αλληλεγγύης». Η κυβέρνηση «δεν αφήνει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στο έλεός τους, αλλά κάνει τα πάντα προκειμένου να διασωθούν τόσο η οικονομική ισχύς όσο και οι θέσεις εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Ποστ.

Για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου και μέλος της Επιτροπής «Σοφών» που συμβουλεύουν την κυβέρνηση Κλέμενς Φούεστ δήλωσε ότι «τα μέτρα είναι στην σωστή κατεύθυνση, βασίζονται στις εμπειρίες από την κρίση του 2008, αλλά έχουν προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες και επικεντρώνονται στην παροχή ρευστότητας».