Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας στην Ισπανία ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη να την βοηθήσει να αποκλείσει την πρόσβαση στο έδαφός της δια αέρος, θαλάσσης και σιδηροδρομικώς για να διασφαλιστεί η απομόνωση ολόκληρης της περιοχής λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, δήλωσε ο ηγέτης της Καταλονίας Κιμ Τόρα.

«Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται η Καταλονία είναι να απομονωθεί», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι αυτό το ζητεί για λόγους πρόληψης προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη κρίση στην υγεία.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της κοινότητας της Μαδρίτης, Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο καλεί τους κατοίκους της Μαδρίτης να μην φύγουν τα σπίτια τους για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Νωρίτερα, η περιφερειακή κυβέρνηση έδωσε εντολή για το κλείσιμο όλων των μπαρ, των εστιατορίων και των καταστημάτων της πόλης, εκτός των καταστημάτων τροφίμων και εκείνων που παρέχουν βασικές υπηρεσίες.

Η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού από την Ισπανία, με μεγάλες διαφορές μεταξύ των περιφερειών, προκύπτει από ένα περίπλοκο σύστημα κατανομής της εξουσίας μεταξύ του κεντρικού κράτους και των περιφερειών, που αποφασίζουν για θέματα υγείας και εκπαίδευσης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το μεσημέρι της Παρασκευής ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, κήρυξε τη χώρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας τη πανδημίας του νέου κορονοϊού που έχει στοιχήσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους.

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί το Σάββατο, θα εγκριθεί το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Ισπανία «θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών», ανέφερε.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 10.000», επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την κινητοποίηση «όλων των οικονομικών, υγειονομικών, δημόσιων και ιδιωτικών, και στρατιωτικών μέσων για την προστασία όλων των πολιτών», εξήγησε ο Σάντσεθ.

Όμως, η «νίκη εξαρτάται από τον καθένα εξ ημών... ο ηρωισμός συνίσταται στο να πλένουμε τα χέρια και να παραμένουμε στα σπίτια μας», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο απολογισμός βρισκόταν στους 84 νεκρούς και τα 3.004 κρούσματα και τέσσερις δήμοι της Καταλονίας τέθηκαν σε καραντίνα.