Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι τα κρούσματα είχαν φθάσει τα 5.753 το Σάββατο, εκ των οποίων σχεδόν 3.000 βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Μαδρίτης.

Δεν ανακοινώθηκαν αμέσως νέα στοιχεία για τους θανάτους, αλλά από την Παρασκευή, η Ισπανία είχε καταγράψει 120 θανάτους από τον Covid-19.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, κήρυξε τη χώρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας τη πανδημίας του νέου κορονοϊού που έχει στοιχήσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους.

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί το Σάββατο, θα εγκριθεί το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Ισπανία «θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών», είπε ο Σάντσεθ σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 10.000», επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την κινητοποίηση «όλων των οικονομικών, υγειονομικών, δημόσιων και ιδιωτικών, και στρατιωτικών μέσων για την προστασία όλων των πολιτών», εξήγησε ο Σάντσεθ.

Όμως, η «νίκη εξαρτάται από τον καθένα εξ ημών... ο ηρωισμός συνίσταται στο να πλένουμε τα χέρια και να παραμένουμε στα σπίτια μας», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.