Μέσα σε ένα 24ωρο έχασαν την ζωή τους 175 ασθενείς και επιβεβαιώθηκαν 3.497 νέα κρούσματα.

Συνολικά τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία ανέρχονται σε 21.157 ενώ ιάθηκαν 1.996 ασθενείς.

Στην Λομβαρδία συνολικά υπάρχουν 11.685 κρούσματα του COVID-19 και 966 νεκροί.

Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια μολύνθηκαν   2.644 άνθρωποι  και οι νεκροί, συνολικά, είναι 241.

Στο Βένετο σημειώθηκαν 1.937 μεταδόσεις και υπάρχουν 55 νεκροί.

«Οι μελλοθάνατοι αποχαιρετούν τους δικούς τους μέσω βιντεοκλήσης»

Η μαρτυρία της διευθύντριας του νοσοκομείου San Carlo Borromeo στο Μιλάνο Φραντσέσκα Κοντελάρο μίλησε για την πιο δύσκολη στιγμή του αποχαιρετισμού των μελλοθανάτων.

«Οι ασθενείς με κορονοϊό που συνειδητοποιούν πως δεν έχουν άλλο χρόνο ζωής μας παρακαλούν να αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους. Αυτό είναι το πιο δραματικό. Να βλέπεις τους ασθενείς να πεθαίνουν μόνοι τους, χωρίς να μπορούν να ακουμπήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Μας παρακαλούν να αποχαιρετήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους», δήλωσε η Δρ Καντελάρο στην εφημερίδα Il Giornale.

«Όταν πρόκειται να πεθάνουν, το διαισθάνονται», πρόσθεσε. «Έχουν διαύγεια πνεύματος. Δεν χάνουν τις αισθήσεις τους. Είναι σαν να πνίγονται. Το νιώθουν αυτοί και εμείς το καταλαβαίνουμε. Είναι η πιο δύσκολη στιγμή». Οι περισσότεροι από τους 16.000 που έχουν μολυνθεί στην Ιταλία είναι ηλικιωμένοι - και συχνά ο μόνος τρόπος να τους αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι μέσω τηλεφωνικής κλήσης βίντεο λέει η Καντελάρο.

«Έβγαλα το τηλέφωνο και έκανα βιντεοκλήση με το κινητό μου. Δεν υπήρχε πολύς χρόνος για μία γιαγιά που μου ζήτησε να μιλήσει για τελευταία φορά στην εγγονή της. Είπαν "αντίο". Μετά από λίγο "έφυγε"», είπε σοκαρισμένη η Καντελάρο.

Υπενθυμίζεται πως απαγορεύτηκαν οι πτήσεις από και προς την Ιταλία, με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Στην Ελλάδα τα κρούσματα του κορονοϊού ανέρχονται σε 228 με τα 22 να είναι «ορφανά».