Σύμφωνα με το Skynews, η βρετανική αεροπορική εταιρία Virgin Atlantic, ζήτησε από τους εργαζομένους της να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών για οκτώ εβδομάδες για τους επόμενους τρεις μήνες προκειμένου να καταφέρει ν’ ανταπεξέλθει με την πανδημία του Covid-19.

Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, έχουν πλησεί σημανρικά από την πανδημία του κορονοϊού καθώς ολοένα και περισσότερα βασικά δρομολόγια αναστέλλονται.

Οι ήδη πληγείσες μετοχές της IAG –μητρικής της British Airways—της easyJet και της Air France-KLM κατέγραψαν βουτιά τη Δευτέρα καθώς οι εταιρίες ακύρωσαν τις περισσότερες πτήσεις για τις ερχόμενες εβδομάδες, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων μεγάλων αεροπορικών εταιριών που έχουν σχεδόν σταματήσει τις δραστηριότητές τους λόγω της πανδημίας.

«Είναι τώρα ξεκάθαρο ότι ο κορονοϊός είναι μακράν η μεγαλύτερη κρίση στην Ιστορία της αεροπορίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Finnair Τόπι Μάνερ, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε μείωση 90% της δυναμικότητάς της και προχώρησε στη δεύτερη προειδοποίηση για την κερδοφορία μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Σε μια ασυνήθιστη κοινή ανακοίνωση, οι τρεις βασικές αεροπορικές συμμαχίες του κόσμου -- oneworld, SkyTeam και Star Alliance-- ζήτησαν κρατική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις «πρωτόγνωρες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η βιομηχανία.

Η IAG, στην οποία ανήκουν οι ισπανικές Iberia και Vueling, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τη δυναμικότητα για την περίοδο Απριλίου-Μαΐου κατά τουλάχιστον 75% και θα αναβάλει τη συνταξιοδότηση του διευθύνοντος συμβούλου Γουίλι Γουάλς.

«Θα χρειαστεί συντονισμένη στήριξη από τις κυβερνήσεις για να διασφαλιστεί η επιβίωση του κλάδου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν.

Οι μετοχές της IAG σημείωσαν πτώση 23,7% στις 13:57 ώρα Ελλάδας, με τη Wizz Air να υποχωρεί 21,2%, την easyJet 19,5%, τη Ryanair 18,8% και την Air France-KLM 16,5%.

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν τρόπους να βοηθήσουν τη βιομηχανία.