Στη Μεγάλη Βρετανία 55 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 ανέρχονται σε 1.543.

Ταυτόχρονα μόλις τέσσερις άνθρωποι έχουν πάρει επισήμως εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

«Η πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας είναι η εξάπλωση της επιδημίας», είπε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα κρούσματα στην Ελλάδα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον δεν έχει αποφασίσει ούτε το κλείσιμο των σχολείων. Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε, δε, ότι η «επιστημονική συμβουλή» είναι ότι το κλείσιμο των σχολείων θα βοηθούσε, αλλά δεν αποτελεί μέτρο που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση αυτήν την στιγμή. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι γονείς αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Και ενώ τα πάντα παραμένουν ανοιχτά, οι εργαζόμενοι πάνε στις δουλειές τους, ο Τζόνσον είπε πως πρέπει να είναι σε απομόνωση για τουλάχιστον μία εβδομάδα όποιος βήχει ή έχει ανεβάσει πυρετό.

Μάλιστα, στόχος είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να καθυστερήσει η κορύφωση της επιδημίας του COVID-19 στη Βρετανία μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου να αρθεί η πίεση στις υπηρεσίες υγείας.

Ο Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις πολλές επαφές με άλλους ανθρώπους και τα ταξίδια. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι έγκυες να παραμείνουν στα σπίτια τους για τους επόμενους τρεις μήνες, ωστόσο η σχετική σύσταση δεν έχει γίνει δημοσίως.

Η δήλωση του υπουργού Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, είναι ενδεικτική της... ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται ο κορονοϊός. Όπως είπε, οι αρμόδιες αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε καραντίνα ανθρώπους εάν κρίνουν πως αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, «αμφιβάλλω αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία αυτή επειδή οι άνθρωποι είναι πολύ υπεύθυνοι».

Σύμφωνα με αναλυτές, η βρετανική κυβέρνηση κινείται στον εξής άξονα: πλέον η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται μέσα στην κοινότητα και έτσι δεν υπάρχει νόημα να μπουν σε μέτρα καραντίνας. Απώτερος σκοπός είναι η αργή εξάπλωση του COVID-19 με διαμόρφωση «ανοσίας αγέλης» (herd immunity) μέσα από αυτούς που θα νοσήσουν με ποιο ήπια συμπτώματα.

O επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Patrick Wallace, δήλωσε ότι ένας βαθμός «ανοσίας της αγέλης» θα βοηθήσει τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως στην εξάπλωση του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον Sir Patrick, σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Βρετανίας θα χρειαστεί να εκτεθούν (contract) στον κορονοϊό, προκειμένου η ανοσία της αγέλης να τους προστατεύσει στο μέλλον».

«Στόχος μας δεν είναι η ανοσία αγέλης αλλά η προστασία της ζωής. Έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερα τεστ από πολλές χώρες στον κόσμο» είπε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των Βρετανών που αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ αλλά ταυτόχρονα... τρέχουν στον ημιμαραθώνιο και παρακολουθούν συναυλίες.

Συνωστισμός

Οι αγώνες της Premier League και Football League ακυρώθηκαν το σαββατοκύριακο αλλά οι διοργανωτές του ημιμαραθωνίου στο Μπαθ της Βρετανίας προχώρησαν κανονικά την διοργάνωση, επιμένοντας πως δεν επέδειξαν ανευθυνότητα ενώ σημείωσαν πως έλαβαν μέρος 6.200 δρομείς- περίπου οι μισοί από τον συνήθη αριθμό.

Ο Άντριου Τέιλορ, διευθυντής της διοργάνωσης, ανέφερε πως δεν έλαβε καμία σύσταση από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς να ακυρώσει τον αγώνα. Ταυτόχρονα τόνισε πως οι συμβουλές από ειδικούς -Εθνικό Σύστημα Υγείας και τοπική επιτροπή- «συμφωνούσαν πως πρόκειται για χαμηλού κινδύνου εκδήλωση, με απολύτως κανένα λόγο να μην διεξαχθεί».

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν και οι συναυλίες των Stereophonics σε Μάντσεστερ και Ουαλία (Κάρντιφ).

Στις εικόνες και τα βίντεο που ανάρτησε το συγκρότημα στον επίσημο λογαριασμό του στο facebook διακρίνονται χιλιάδες άνθρωποι κυριολεκτικά κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλο, μη πτοούμενοι από τις άκρως ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει η εξάπλωση του ιού, τους νεκρούς αλλά και το πλήθος κρουσμάτων στη χώρα.

Οι συναυλίες έλαβαν χώρα στο Manchester Arena, χωρητικότητας 21.000 θεατών και το Motorpoint Arena χωρητικότητας 5.000 θεατών αντίστοιχα και η συμμετοχή του κοινού φαίνεται πως ήταν μαζική.

Σύμφωνα με τη Mirror, όταν ρωτήθηκε ο μάνατζερ της μπάντας για τη συναυλία στο Κάρντιφ και την κατακραυγή, η απάντηση ήταν «ουδέν σχόλιο», ενώ παράπεμψε τους δημοσιογράφους στους υπεύθυνους του χώρου διεξαγωγής και στις τοπικές Αρχές.