«Σήμερα ο μεγαλύτερος κίνδυνος μίας παγκόσμιας καταστροφής δεν είναι ένας πυρηνικός πόλεμος, αλλά ένας ιός» είχε πει το 2015 ο συνιδρυτής της Microsoft, προσθέτοντας ότι «αν κάτι σκοτώσει πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους τις επόμενες δεκαετίες, πιθανότατα να είναι ένας ιδιαίτερα μολυσματικός ιός, παρά ένας πόλεμος. Όχι ρουκέτες αλλά μικρόβια» είχε πει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα καθώς «δεν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη επιδημία».

Ο Έμπολα είναι το παράδειγμα της αποτυχίας

«Ας δούμε τον Έμπολα. Το πρόβλημα δεν ήταν ότι υπήρχε ένα σύστημα που δεν λειτούργησε αρκετά καλά, το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαμε καν σύστημα. Δεν είχαμε έτοιμη ομάδα επιδημιολόγων, οι οποίοι θα πήγαιναν, θα έβλεπαν ποια ήταν η ασθένεια, θα έβλεπαν πόσο είχε εξαπλωθεί. Δεν είχαμε τρόπο να προετοιμάσουμε τον κόσμο. Πολλά πράγματα έλειπαν. Και αυτά τα πράγματα ήταν μια πραγματική παγκόσμια αποτυχία»

«Η αποτυχία προετοιμασίας θα μπορούσε να επιτρέψει στην επόμενη επιδημία να είναι δραματικά πιο καταστροφική από τον Έμπολα» είχε τονίσει στην ομιλία του.

«Την επόμενη φορά λοιπόν, ίσως να μην είμαστε τόσο τυχεροί. Ας δούμε το μοντέλο ενός ιού που μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως η Ισπανική Γρίπη το 1918. Να τι θα γινόταν: Θα μεταδιδόταν σε ολόκληρο τον κόσμο πάρα πολύ γρήγορα.

Αλλά στην πραγματικότητα, μπορούμε να χτίσουμε ένα πολύ καλό σύστημα απόκρισης. Έχουμε τα πλεονεκτήματα όλης της επιστήμης και τεχνολογίας για τα οποία μιλάμε εδώ.  Νομίζω ότι τα καλύτερα μαθήματα για το πώς να προετοιμαστούμε είναι, και πάλι, τι κάνουμε για τον πόλεμο».

Τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον

Ποια είναι τα κομμάτια κλειδιά; Πρώτα, χρειαζόμαστε δυνατά συστήματα υγείας σε φτωχές χώρες. Εκεί θα μπορούν να γεννήσουν με ασφάλεια οι μητέρες, τα παιδιά θα λαμβάνουν όλα τα εμβόλια. Αλλά επίσης εκεί θα βλέπουμε το ξέσπασμα από πολύ νωρίς. Χρειαζόμαστε ένα ιατρικό σώμα σε εφεδρεία: πολλά άτομα που έχουν την εκπαίδευση και το υπόβαθρο, που είναι έτοιμοι να πάνε, που έχουν την πραγματογνωμοσύνη. Μετά πρέπει να βάλουμε μαζί αυτό το ιατρικό προσωπικό με τον στρατό, εκμεταλλευόμενοι την ικανότητα του στρατού να κινείται γρήγορα, να κάνει τον εφοδιασμό και να ασφαλίζει περιοχές.

Πρέπει να κάνουμε προσομοιώσεις, παιχνίδια μικροβίων, όχι παιχνίδια πολέμου, για να βρούμε τις ελλείψεις. Την τελευταία φορά που έγινε ένα παιχνίδι μικροβίων στις ΗΠΑ ήταν το 2001, και δεν πήγε και τόσο καλά. Μέχρι τώρα το σκορ είναι μικρόβια: 1, άνθρωποι: 0. Τέλος, χρειαζόμαστε πολύ προχωρημένη έρευνα και ανάπτυξης στα πεδία του εμβολιασμού και διαγνωστικής. Υπάρχουν μερικές μεγάλες ανακαλύψεις, όπως ο αδενο-συνδεόμενος ιός, που θα μπορούσε να λειτουργήσει πάρα πολύ γρήγορα.

Δεν έχω τον ακριβή προϋπολογισμό για το πόσο θα κόστιζε αυτό, αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι είναι πολύ μικρό συγκριτικά με την πιθανή βλάβη».

Δεν υπάρχει λόγος για πανικό

«Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτό θα πρέπει να είναι απολύτως μια προτεραιότητα. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Δεν χρειάζεται να μαζεύουμε κονσέρβες ή να κατεβαίνουμε στο υπόγειο. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε, επειδή ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας.

Στην πραγματικότητα, αν βγει μόνο ένα θετικό πράγμα από την επιδημία του Έμπολα, είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν μια πρώιμη προειδοποίηση για να ετοιμαστούμε. Αν ξεκινήσουμε τώρα, μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για τη νέα επιδημία», συμπλήρωσε.

Παρακολουθήστε το βίντεο με την ομιλία του