Το Χρηματιστήριο Μετοχών των Φιλιππίνων έκλεισε επ' αόριστον την Τρίτη 17 Μαρτίου ενώ ανεστάλησαν οι συναλλαγές σε συνάλλαγμα και ομόλογα.

Οι αρμόδιες Αρχές, στην απόφασή τους για κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, αναφέρουν πως υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των χρηματιστών.

Το καθολικό κλείσιμο των χρηματιστηριακών αγορών στις Φιλιππίνες έγινε και για λόγους υγείας, εν μέσω των αυστηρών περιορισμών στη χώρα. «Για να διασφαλιστεί η υγεία υπαλλήλων και χρηματιστών» σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις Φιλιππίνες εξαιτίας του κορονοϊού. Τα κρούσματα ανέρχονται σε 142.

Η απόφαση για «λουκέτο» στο Χρηματιστήριο Μετοχών λόγω του COVID-19 έρχεται μετά το κλείσιμο αιθουσών συναλλαγών και την αναστολή συναλλαγών.

Μέχρι στιγμής έχουν εξανεμιστεί τρισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακής αξίας εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλα χρηματιστήρια, ενώ οι αναλυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι.

«Δεδομένης της πρωτόγνωρης ταχύτητας της βουτιάς στις τιμές των μετοχών, υπάρχουν υπόνοιες ότι τα χρηματιστήρια μετοχών ίσως κλείσουν εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν», ανέφερε ο οίκος αναλύσεων Capital Economics σε έκθεσή του.

Ο Renzo Louie Candano, επικεφαλής της DBP-Daiwa Capital Markets στη Μανίλα αναφέρει πως το κλείσιμο θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Παρόμοια μέτρα για το Χρηματιστήριο θα πάρει και η Μαλαισία, ωστόσο στη χώρα θα λειτουργούν οι χρηματιστηριακές αγορές.