Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Sky News, ένα νέο μοντέλο της πανδημίας του κορονοϊού, υποδηλώνει ότι ίσως η έγκαιρη λήψη μέτρων δεν είναι η καλύτερη λύση. Αντίθετα, μία πιο καθυστερημένη παρέμβαση για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού θα μπορούσε να σώσει ζωές μακροπρόθεσμα.

Αν και οι πιο επιθετικές ενέργειες για τη μείωση της μετάδοσης, όπως το κλείσιμο σχολείων και η εργασία στο σπίτι, φαίνεται να μειώνουν τα κρούσματα βραχυπρόθεσμα, αυξάνουν τον κίνδυνο έξαρσης αργότερα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης υπό τον Δρ Τόμας Χάουζ, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Ο Δρ Χάουζ εξέτασε τον αντίκτυπο των μέτρων για περιορισμό του συνωστισμού που διαρκούν τρεις εβδομάδες.

Εάν ξεκινούσαν 40 ημέρες μετά την εμφάνιση του κρουσμάτων, ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων τις επόμενες εβδομάδες ήταν σημαντικά χαμηλότερος από ό, τι εάν ξεκινούσαν αργότερα.

Όμως, το πόρισμα της μελέτης υποδεικνύει ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν και πάλι ραγδαία όταν τα μέτρα χαλαρώσουν.

Αντίθετα, η υιοθέτηση των ίδιων μέτρων σε επόμενο χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων αλλά η μέγιστη τιμή και στις δύο περιόδους ήταν χαμηλότερη. Επίσης μειώθηκε 50% ο μέγιστος αριθμός νοσούντων σε κάθε στιγμή στιγμή και το σύνολο των νοσούντων, πράγμα που στην περίπτωση έγκαιρων αυστηρών μέτρων δε συνέβη.

Ο Δρ Χάουζ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καθυστέρηση της δράσης μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μειωμένο αριθμό ανθρώπων ευάλωτων να μολυνθούν.