Η προεδρία ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο της Βραζιλίας να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση «καταστροφής» ως το τέλος του έτους προκειμένου να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες «για την προστασία της υγείας και της εργασίας των Βραζιλιάνων».

Ο πρώτος νεκρός από τον Covid-19 στη Βραζιλία είναι ένας 62χρονος άνδρας που πέθανε σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας και επίκεντρο της μόλυνσης.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές διευκρίνισαν ότι ο άνδρας έπασχε από διαβήτη και υπέρταση και ότι δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό τις τελευταίες εβδομάδες.

Πριν καν την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου η πόλη του Σαο Πάολο και η πολιτεία του Ρίο ντε Ζανέιρο, δεύτερο επίκεντρο της μόλυνσης στη χώρα, είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είχαν λάβει μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας.

 «Ο ιός εχει προκαλέσει υστερία»

Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν είναι σημαντικοί περιορισμοί στη λειτουργία των εστιατορίων και των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα οποία ο Μπολσονάρου έκρινε πολύ δραστικά.

«Η οικονομία πήγαινε καλά, όμως αυτός ο ιός έχει προκαλέσει μια κάποια υστερία. Κάποιοι κυβερνήτες, κατά τη γνώμη μου και μπορεί να κάνω λάθος, πήραν μέτρα που θα πλήξουν την οικονομία μας», δήλωσε μιλώντας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό του Ρίο Radio Tupi.

O 64χρονος ακροδεξιός πρόεδρος -που ανακοίνωσε χθες ότι και το δεύτερο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε για να δει αν έχει προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2 ήταν αρνητικό - είχε προκαλέσει σάλο ήδη από την Κυριακή όταν χαιρέτισε με χειραψία τους υποστηρικτές του που συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ του στη Μπραζίλια.

Τους έσφιξε τα χέρια και πόζαρε μαζί τους για selfies κρατώντας μάλιστα τα κινητά τους τηλέφωνα, παρά τις συστάσεις του ίδιου του του υπουργείου Υγείας να αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις.

«Προς το παρόν ο πρόεδρος δεν μοιάζει να παίρνει στα σοβαρά την επιδημία», σχολίασε η εφημερίδα Estado de S. Paulo.

Η Ζανάινα Πασκοάλ, δικηγόρος που είχε σημαντικό ρόλο στην αποπομπή της αριστερή πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ το 2016, εκτίμησε τη Δευτέρα ότι ο Μπολσονάρου, την υποψηφιότητα στην προεδρία του οποίου στήριζε, θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του διότι «διέπραξε ένα έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας».

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος αποφάσισε χθες να κλείσει «εν μέρει» τα σύνορα της χώρας του με τη Βενεζουέλα από σήμερα. «Δεν πρόκειται για πλήρες κλείσιμο, θα συνεχιστεί η διέλευση προϊόντων», εξήγησε στους δημοσιογράφους.

Η οικονομία της πολιτείας Ροράιμα, που συνορεύει με τη Βενεζουέλα, εξαρτάται πολύ από τους εμπορικούς δεσμούς με τη γειτονική χώρα.

Μέτρα σε Ρίο ντε Ζανέιρο και Σάο Πάολο

Αντίθετα οι αρχές της πολιτείας του Ρίο ντε Ζανέιρο και του Σάο Πάολο πήραν πιο σοβαρά την εξάπλωση της covid-19, αποφασίζοντας ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή να κλείσουν τα σχολεία και τους χώρους λατρείας.

Χθες με έκτακτο διάταγμα επέβαλαν νέους περιορισμούς και παράλληλα πρόσφεραν μεγαλύτερη ευελιξία στους δημόσιους φορείς για να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Στο Σάο Πάολο ο δήμαρχος Μπρούνο Κόβας αποφάσισε ότι οι τοπικές αρχές μπορούν να επιτάξουν προϊόντα και υπηρεσίες από τις επιχειρήσεις για την αποφυγή της εξάπλωσης της covid-19.

Στις δημόσιες συγκοινωνίες είναι πλέον διαθέσιμο αντισηπτικό τζελ στους επιβάτες. «Πρέπει να λειτουργούν στο 50% των ικανοτήτων τους και να συμπληρώνονται μόνο οι θέσεις των καθήμενων», διευκρίνισε ο κυβερνήτης του Ρίο, ο Ουίλσον Βίτζελ στο TV Globo.

Επιπλέον τα εστιατόρια επιτρέπεται να δέχονται πελάτες έως το 30% της χωρητικότητάς τους και να προτιμούν τις παραδόσεις κατ’ οίκον ή τα γεύματα που οι πελάτες παίρνουν για το σπίτι.