Η εικόνα ενός κόσμου ο οποίος κλειδώνεται από μόνος του, δημιουργεί διάφορα συναισθήματα στους κατοίκους της λωρίδας της Γάζας, από ένα σαρδόνιο πολιτικό σχολιασμό μέχρι χαιρεκακία, καθώς έχουν ζήσει για χρόνια σε εξαναγκαστική απομόνωση και περιορισμούς.

«Έχεις ποτέ βαρεθεί από την καραντίνα; Από το κλείσιμο των διαβάσεων, των αεροδρομίων και του εμπορίου; Η Γάζα ζει σε αυτή την κατάσταση εδώ και 14 χρόνια. Κόσμε καλωσόρισες στη μόνιμη καθημερινότητα μας», έγραψε ένας χρήστης στα social media.

Η έκταση της λωρίδας της Γάζας ανέρχεται σε 375 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το σπίτι περίπου δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων, περισσότεροι από τους μισούς εκ των οποίων είναι πρόσφυγες.

Περίπου το 90% των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της περιοχής ελέγχονται από το Ισραήλ και την Αίγυπτο στον νότο.

Ένας αποκλεισμός υπό την αιγίδα του Ισραήλ, έχει σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη περιορισμών τόσο στη μετακίνηση ανθρώπων όσο και αγαθών και ανησυχιών ασφαλείας μετά την ανάληψη της εξουσίας από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς το 2007 που είχε σαν αποτέλεσμα ν’ ακολουθήσουν τρεις πόλεμοι που σκοτώθηκαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι και περίπου 100 Ισραηλινοί .

Η ειρωνεία πάντως δεν έχει χαθεί στους ανθρώπους της Γάζας καθώς οι περιορισμοί που υπάρχουν εναντίων τους, πιθανότατα έχουν αποτρέψει τον κορονοϊό να εισέλθει στην περιοχή, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα.

Όμως όλη αυτή η κατάσταση της εκτεταμένης απομόνωσης και του κλεισίματος έχει σαν αποτέλεσμα η ανεργία ν’ ανέρχεται σε 52% και τα επίπεδα της φτώχειας να είναι άνω του 50%.

Παρ’ όλ’ αυτά, στη Γάζα έχει αναπτυχθεί ένας μικρός αλλά ανθεκτικός τομέας υψηλών τεχνολογιών, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν στα ταξίδια στο εξωτερικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη τεχνολογιών όπως είναι οι τηλεδιασκέψεις και άλλες πρακτικές με τις οποίες ο κόσμος αρχίζει να έρχεται σ’ επαφή όλο και πιο συχνά λόγω του Covid-19.

Στη Λωρίδα της Γάζας, βρίσκεται το εκκολαπτήριο νέων επιχειρηματιών, προγραμματιστών και web developers που εργάζονται εξ αποστάσεως για τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρίες.

«Εξαιτίας του χρόνιου αποκλεισμού μας, οι άνθρωποι στη Γάζα, καταλαβαίνουν καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στον κόσμο», ανέφερε στο Reuters, o Ανγκάμ Αμπού Αμπέντ, ένας 24χρονος μηχανικός υπολογιστών που εργάζεται για μία εταιρία στη Βρετανία.

«Ελπίζουμε ότι ο αποκλεισμός μας θα τελειώσει και ότι ο ιός θα εξαφανιστεί από τον πλανήτη», κατέληξε.

Πηγή: Reuters