Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τον διπλασιασμό χθες των κρουσμάτων κορονοϊού σε 98 και την καταγραφή του πρώτου θανάτου εξαιτίας του Covid-19 στη χώρα, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε μια σειρά μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης.

Ανάμεσά τους χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, αναστολή πληρωμής χρεών, μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων σε πολλούς τομείς. Παράλληλα ζήτησε από τις τράπεζες να μην περιορίσουν τη χορήγηση δανείων και από τις επιχειρήσεις να μην περικόψουν θέσεις εργασίας. Δεσμεύτηκε επίσης για στήριξη της εταιρείας τουρκικών αερογραμμών Turkish Airlines.

Επιπρόσθετα συνέστησε σήμερα στους Τούρκους πολίτες να μην φεύγουν από τα σπίτια τους εκτός αν είναι απαραίτητο για διάστημα τριών εβδομάδων και να ελαχιστοποιήσουν τις κοινωνικές επαφές έως ότου απομακρυνθεί η απειλή του κορονοϊού.

«Κανείς από τους πολίτες μας δεν πρέπει να φεύγει από το σπίτι του ή να έρθει σε επαφή με κανέναν, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο, έως ότου εξαφανιστεί η απειλή», τόνισε ο Ερντογάν.

Δεν έδωσε οδηγίες ωστόσο στους πολίτες να μην πηγαίνουν στην εργασία τους.

«Οι πολίτες μας που πηγαίνουν στα γραφεία τους και να γυρνούν κατευθείαν στα σπίτια τους στο τέλος της εργάσιμης ημέρας».

Κορονοϊός: Κλείνει τα σύνορα με Ελλάδα και Βουλγαρία η Τουρκία

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα σύνορα της χώρας με Ελλάδα και Βουλγαρία.

Όπως αναφέρει το CNNTurk, δεν θα γίνεται είσοδος και έξοδος από τα χερσαία σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας στο Παζάρκουλέ και στα Ύψαλα καθώς και στις συνοριακή σιδηροδρομική πύλη του Ουζούν Κιοπρού.

Ακόμα κλείνουν τα χερσαία σύνορα με τη Βουλγαρία στο Ντερέκιοϊ, Χαμζάμπεϊλι και Καπίκουλε.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσει και η μετακίνηση μέσω θαλάσσης προς τα ελληνικά νησιά ή την ενδοχώρα.

Όπως ανακοινώθηκε το κλείσιμο χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία θα εφαρμοστεί από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 14 ημερών.

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά στο εμπόριο, το οποίο θα συνεχιστεί σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από τα υπουργεία Υγείας και Εμπορίου.