Οι εικόνες που έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται, είναι ενδεικτικές της ανησυχίας που επικρατεί για την πανδημία, την ώρα που η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει επικριθεί αυστηρά για τον τρόπο που κινείται.

Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε για τον νέο κορονοϊό και μία από τις ερωτήσεις που κάνει πολύς κόσμος είναι σχετικά με το πόσο χρόνο μπορεί ο ιός να επιβιώσει πάνω στα ρούχα.

Ο Δρ. Ακάς Πατέλ μίλησε στη Mirror και εξήγησε ότι ο χρόνος επιβίωσης του νέου κορονοϊού στα ρούχα είναι ακόμη άγνωστος.

«Μέρα με τη μέρα προσπαθούμε να μάθουμε όλο και περισσότερα για τον ιό. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλές έρευνες για να μας δώσουν σαφή απάντηση για τον χρόνο ζωής του κορονοϊού στα ρούχα» ανέφερε ο γιατρός και πρόσθεσε: «Η προκαταρκτική έρευνα έχει δείξει ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει περισσότερο (μερικές ώρες μέχρι και μέρες) σε σκληρότερες επιφάνειες όπως το πλαστικό και το μέταλλο, αλλά δεν έχει γίνει σαφής έρευνα για υφάσματα όπως τα ρούχα. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι ο ιός δεν θα επιβιώσει τόσο καιρό σε μαλακές επιφάνειες».

Συμβουλές για το πλύσιμο των ρούχων

Παρόλο που δεν υπάρχει σαφής απάντηση για τον χρόνο επιβίωσης του ιού στα ρούχα, ο Δρ. Πατέλ έδωσε συμβουλές για το πλύσιμο των ρούχων, ειδικά αν κάποιος στο σπίτι έχει επιβεβαιωθεί ή υπάρχει υποψία ότι έχει κορονοϊό.

«Εάν πρέπει να πλύνετε ρούχα από άτομο που έχει επιβεβαιωθεί ή υπάρχει υποψία ότι έχει κορονοϊό πρέπει να φοράτε γάντια μίας χρήσης εάν είναι δυνατόν, αν όχι - πλύνετε τα χέρια σας κατάλληλα αφού χειριστείτε τα ρούχα τους πριν αγγίξετε το πρόσωπό σας ή άλλες επιφάνειες» τόνισε.

«Συνιστάται επίσης να αποφύγετε το τίναγμα των ρούχων τους για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο διασκορπισμού του ιού που μπορεί να είναι πάνω σε αυτά».

«Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνέστησε το πλύσιμο των ρούχων στην υψηλότερη θερμοκρασία νερού που είναι κατάλληλη για το ρούχο και τα κανονικά απορρυπαντικά επαρκούν για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο και να εξασφαλίζουν ότι τα στεγνώνουν καλά. Σημαντικό να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση των κάδων πλυντηρίου» κατέληξε ο κ. Πατέλ.

Κορονοϊός: Πόσες ημέρες ζει σε κάθε επιφάνεια – Πώς να τις απολυμαίνετε

Ο νέος κορονοϊός είναι μια νόσος του αναπνευστικού, και συνήθως διασπείρεται μέσω αεροσταγονιδιών. Όταν κάποιος φορέας του ιού βήχει ή φτερνίζεται, σταγονίδια που κουβαλούν ιογενή μέρη του, μπορούν να καταλήξουν στη μύτη ή το στόμα κάποιου άλλου.

Όμως ένα άτομο μπορεί ακόμα να κολλήσει ακόμα και ακουμπώντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο στο οποίο έχουν καταλήξει ιογενή μέρη και έπειτα να ακουμπήσει, το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Η διάρκεια ζωής του ιού σε μια επιφάνεια – σε χειρολαβές ή ακόμα και στα χρήματα – εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η υγρασία και ο τύπος της επιφάνειας

Οι πρώτες μελέτες έδειξαν πως μπορεί να ζήσει «από ώρες μέχρι μια μέρα» σύμφωνα με την επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου της North Carolina, Ρέιτσελ Γκρέιαμ, σύμφωνα με το Business Insider.  Νεότερες μελέτες που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, υποστηρίζουν την εκτίμησή της. Η νέα αυτή μελέτη υποστηρίζει ότι ο ιός μπορεί να ζήσει από 4 ώρες σε μια χάλκινη επιφάνειαμια ημέρα σε μια χάρτινη και μέχρι τρεις ημέρες σε επιφάνειες από πλαστικό ή ανοξείδωτο μέταλλο.  Ο κορονοϊός μπορεί ακόμα να ζήσει στον αέρα μέχρι τρεις ώρες.

Η έρευνά τους, δεν έχει πάντως ακόμα αξιολογηθεί. 

Πώς να απολυμαίνετε τις επιφάνειες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο κορονοϊός μπορεί να εξουδετερωθεί αποτελεσματικά σε επιφάνειες μέσα σε ένα λεπτό αν αυτές απολυμανθούν με προϊόντα που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη από 62% ως 71%, 0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή 0,1% υποχλωριώδες νάτριο.

Η καθηγήτρια Γκρέιαμ, σύμφωνα με το businessinsider, αναφέρει ακόμα ότι το σημαντικό απολυμαίνοντας μια επιφάνεια είναι να μειώσεις τον βαθμό της δόσης του ιού σε ένα όριο τέτοιο που δεν θα μπορεί πλέον να σου προκαλέσει ασθένεια.  Τα αντισηπτικά χεριών από την, δεν είναι ιδανικά για σκληρές επιφάνειες καθώς η αλκοόλη που περιέχουν δεν είναι αρκετή.

Τα αντισηπτικά χεριών έχουν σκοπό να χαμηλώσουν τον βαθμό της μόλυνσης των χεριών «χωρίς να σας βγάλουν το δέρμα ή να καταστρέψουν τη λιπαρότητα και την υγρασία τους» λέει η ίδια. «Η χλωρίνη είναι καλύτερο απολυμαντικό για τέτοιες επιφάνειες».