Ο κορονοϊός έβαλε στη ζωή μας το remote work και οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της τηλεργασίας για την αντιμετώπιση της διασποράς του Covid-19, έχουν πάρει στα σπίτια τους φορητούς υπολογιστές και οι ειδικοί στις σύγχρονες πρακτικές του κυβερνοπόλεμου επισημαίνουν ότι οι χάκερς θα ακολουθήσουν τα σχετικά ηλεκτρονικά ίχνη και θα προσπαθήσουν να εισβάλουν σε αρχεία που περιέχουν στοιχεία για την καθημερινή εταιρική δράση των διαφόρων επιχειρήσεων.

Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, αλλά και αλλού έχουν εκδώσει σχετικές προειδοποιήσεις, αναφορικά με τους κινδύνους από την εργασία του νέου «εξ αποστάσεως» εργατικού και στελεχιακού δυναμικού των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά τους, οι τεχνολογικές εταιρίες που ασχολούνται με θέματα κυβερνοασφάλειας στο διαδίκτυο έχουν καταγράψει αύξηση στα αιτήματα για την ασφαλή διαβίβαση αρχείων και δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών στις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στις οικίες των στελεχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εταιρία Cisco Systems Inc ο αριθμός των αιτημάτων για την παροχή υποστήριξης ασφάλειας για την εξ αποστάσεως εργασία, δεκαπλασιάστηκε, κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Κορονοϊός: Οι καλύτερες τεχνολογικές συμβουλές για πετυχημένο remote work

Συνήθως η μεταφορά της εργασίας από το γραφείο στο σπίτι είναι μία εύκολη διαδικασία. Ωστόσο σε συνθήκες πανδημίας, όπως αυτές που διανύουμε λόγω του COVID-19, οι περισσότεροι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν αποκλειστικά από το σπίτι τους και αυτό προϋποθέτει τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό για να ανταπεξέλθουν επιτυχώς.

Ιδού μερικές τεχνολογικές συμβουλές για πετυχημένο remote work:

Προσοχή στο WiFi

Πλέον οι περισσότερες τεχνολογικές συσκευές συνδέονται στο διαδίκτυο ασύρματα. Έτσι και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, καθώς επίσης και το κινητό που χρειάζεται όποιος εργάζεται από το σπίτι. Πολλές συσκευές συνδεδεμένες στο ίδιο modem δημιουργούν προβλήματα στην ταχύτητα του διαδικτύου.

Αν έχετε το ίδιο modem τα τελευταία πέντε χρόνια, ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το αντικαταστήσετε. Τα καινούρια modem πολλαπλών ζωνών έχουν τη δυνατότητα να τμηματοποιούν το ασύρματο δίκτυο σε 2,4 GHz και 5 Ghz.

Το δίκτυο 5 Ghz είναι ιδανικό για τηλεργασία, αφού προσφέρει μεγάλη ταχύτητα, και δίνει τη δυνατότητα upload και download μεγάλων αρχείων.

Ταχύτητα διαδικτύου

Η ταχύτητα της οικιακής σύνδεσης εξαρτάται από την εταιρεία που παρέχει το σήμα. Πριν αποφασίσετε να δουλέψετε από το σπίτι καλό είναι να ελέγξετε τις ταχύτητες upload και download που έχετε. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι, μπορείτε να διαπραγματευτείτε με την εταιρεία για τις υπηρεσίες που σας παρέχει.

Προστασία

Σιγουρευτείτε πως όλες οι οικιακές συσκευές σας που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο είναι ασφαλείς, έχουν antivirus και τους έχετε κάνει update.

Σύνδεση

Αν έχεις επιτραπέζιο υπολογιστή στο σπίτι, πιθανότατα έχεις ότι χρειάζεσαι. Αυτό διότι σε σχέση με τα laptop οι επιτραπέζιοι είναι ισχυρότεροι και έχουν καλύτερη σύνδεση με το διαδίκτυο, καθώς επίσης και άλλες συσκευές.

Σε περίπτωση που η εταιρεία επιτρέπει τη σύνδεση του οικιακού σου υπολογιστή με αυτόν της δουλειάς, αυτή θα γίνει ευκολότερα με έναν επιτραπέζιο. Σε περίπτωση που έχετε λάπτοπ, καλό θα ήταν να ζητήσετε να σας προμηθεύσουν με έναν υπολογιστή μόνο για να εργάζεστε.

Κάμερα, ακουστικά, πληκτρολόγιο, ποντίκι

Remote work σημαίνει περισσότερες βιντεοκλήσεις. Οι εργαζόμενοι επιθυμούν να βλέπουν ο ένας τον άλλο, ενώ έτσι γίνεται και ευκολότερα η συννενόηση. Προμηθεύσου μία κάμερα με ικανοποιητική ανάλυση και ακουστικά για να είσαι άνετος κατά τη διάρκεια των βιντεοκλήσεων.

Το να επενδύσεις σε πληκτρολόγιο και ποντίκι θα σε βοηθήσει πολύ στην εργασία σου, αφού θα την κάνει ποιο άνετη για να αντεπεξέλθεις με επιτυχία σε συνθήκες remote work.