Σύμφωνα με την έκθεση «World Happiness Report»,βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2018 και το 2019, δηλαδή πριν από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, δημοσιεύτηκε σήμερα παγκόσμια ημέρα ευτυχίας.

Σύμφωνα με αυτή, η Φινλανδία είναι μπροστά από τη Δανία και την Ελβετία.

Αντίθετα το Νότιο Σουδάν και το Αφγανιστάν, δύο εμπόλεμες χώρες, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Η έκθεση καταρτίζεται αφού ένα δείγμα ανθρώπων από 156 χώρες απαντά σε μια σειρά ερωτήσεων για την ποιότητα ζωής τους, την οποία βαθμολογούν από το 0 ως το 10.

Επίσης λαμβάνονται επίσης υπόψη παράμετροι όπως το ΑΕΠ της χώρας, η παροχή κοινωνικών επιδομάτων, οι ατομικές ελευθερίες και το επίπεδο της διαφθοράς.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της βόρειας Ευρώπης βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Στην πρώτη δεκάδα είναι επίσης η Νέα Ζηλανδία (8η) και η Αυστρία (9η).

Οι χώρες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους είναι αυτές στις οποίες οι πολίτες τους «έχουν το αίσθημα ότι ανήκουν σε μια κοινωνία, ότι τους έχουν εμπιστοσύνη», εξήγησε ο Τζον Χέλιγουελ ένας από τους συντάκτες της έρευνας.

Η πρωτιά της Φινλανδίας ίσως φαίνεται παράξενη στο εξωτερικό, καθώς το κράτος αυτό των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει την εικόνα μιας χώρας με βαρείς και σκοτεινούς χειμώνες και κατοίκους λιγομίλητους και αυτοκτονικούς.

Στην πραγματικότητα οι Φινλανδοί χαίρουν μιας εξαιρετικής ποιότητας ζωής, σε συνδυασμό με αυξημένο ποσοστό ασφάλειας και δημόσιες υπηρεσίες που συγκαταλέγονται στις καλύτερες παγκοσμίως. Παράλληλα το ποσοστό ανισότητας είναι μεταξύ των πιο χαμηλών στις χώρες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η έκθεση του 2020 βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2018 και το 2019.