Η Le Figarο, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων», σημειώνει ότι έγινε πρόσωπο αναφοράς στην Ελλάδα και ότι κάθε απόγευμα, οι Έλληνες αφήνουν ό,τι κάνουν για να ακούσουν τα νέα στοιχεία.

«Στις 6 το απόγευμα χτυπά το κουδούνι για όλες τις εκπομπές της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης. Είναι η ώρα για την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με την εξέλιξη του COVID-19, που πλήττει επίσης και αυτή τη χώρα» αναφέρει η Le Figaro.

«Είναι η στιγμή, κατά την οποία οι Έλληνες σταματούν όλες τις δραστηριότητες ή τις συζητήσεις, για να παρακολουθήσουν με ευλάβεια τη σύντομη ενημέρωση. Φαινόμενο σπάνιο, σε μια χώρα όπου ο δημόσιος λόγος δεν τραβάει την προσοχή» προσθέτει το ρεπορτάζ.

Στην οθόνη βρίσκεται ένας άνδρας με διακριτική εμφάνιση, στο όριο της εξάντλησης, ντυμένος με ένα κομψό γκρι κοστούμι και με κονκάρδα «Μένουμε σπίτι». Γκρίζα μαλλιά, στρογγυλά γυαλιά και απαλή φωνή. Αυτός είναι ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, διευθυντής της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων. Έως τώρα άγνωστος στο ευρύ κοινό. Όμως πλέον έχει γίνει πρόσωπο αναφοράς στη χώρα.

Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι ο κ. Τσιόδρας είναι ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων.

Σωτήρης Τσιόδρας: Κάθε απόγευμα στις 18:00

Ο πράος και νηφάλιος καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας δίνει ραντεβού με τους πολίτες κάθε απόγευμα στις 18:00 και έχει γίνει το εν Ελλάδα πρόσωπο της πανδημίας. 

Η ελληνική κοινή γνώμη είχε πολύ καιρό να παρακολουθεί σε τακτική βάση έναν γιατρό, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Τη μακρινή (πλέον) περίοδο 1995-1996, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλευόταν επί μέρες στο Ωνάσειο, ο καθηγητής Γρηγόρης Σκαλκέας, θεράπων ιατρός του τότε πρωθυπουργού και πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου, έπαιρνε θέση μπροστά στις κάμερες των καναλιών και αναγίγνωσκε το ημερήσιο ιατρικό ανακοινωθέν. 25 χρόνια μετά, κάθε απόγευμα στις 18:00, είναι η ώρα του Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως , δε, αποδεικνύουν και τα νούμερα των τηλεοπτικών σταθμών, πολλοί τηλεθεατές ανοίγουν την τηλεόραση εκείνη την ώρα, για να παρακολουθήσουν τις ανακοινώσεις του. 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι αυτό που δείχνει: ένας εξαιρετικά καταρτισμένος επιστήμονας, ήπιος και ευγενής. Γιατροί και ερευνητές που έχουν συνεργαστεί μαζί του λένε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι δεν πρέπει να υπάρχει μικρόβιο, το οποίο να μην γνωρίζει. Η πορεία του αποδεικνύει ότι πρόκειται για έναν άριστο άνθρωπο. Τελείωσε το Λύκειο στην Κυψέλη με 19 και 7/13. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική της Αθήνας και από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έως και τα πρώτα χρόνια του νέου μιλένιουμ, τα πέρασε στις ΗΠΑ. Βρέθηκε στο τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του νοσοκομείου AlbertEinstein, ενώ ως λοιμωξιολόγος εξειδικεύτηκε στο Beth Israel Diaconess Medical Center της Βοστώνης και στην Ιατρική του Hardard. Μάλιστα, το 1998 πήρε και σχετική υποτροφία, ενώ το 2001 πήρε και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από την ίδια σχολή.

Ο κ. Τσιόδρας είναι, σύμφωνα με όσα λένε άνθρωποι που συνεργάζονται καθημερινά μαζί του, ο ίδιος άνθρωπος που βλέπουμε στην τηλεόραση. Πράος και ευγενής, ξεκινά το πρωί από την Κηφισιά, όπου μένει με την οικογένειά του, και μετά τις  9 βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους, στο υπουργείο Υγείας. Είναι σε διαρκείς τηλεδιασκέψεις, τόσο με το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, όσο και με την ομάδα λοιμωξιολόγων, της οποίας προϊσταται. Καταγράφει τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα και συγγράφει ο ίδιος το κείμενο που διαβάζει κάθε απόγευμα στα ΜΜΕ. Κάποιες φορές, η συγγραφή αυτού του κειμένου μπορεί να είναι πολύωρη. Για παράδειγμα, κάποια μέρα, το κείμενο έφτασε να αριθμεί περί τις 1800 λέξεις. Ήταν τότε που ο καθηγητής κ. Τσιόδρας θέλησε να απαντήσει εμπεριστατωμένα στις αιχμές που αφήνουν για τη στρατηγική που χαράσσουν αυτός και η ομάδα του διάφοροι άλλοι επιστήμονες και ερευνητές. Πέρα, δε, από τα καθήκοντά του στο υπουργείο, σχεδόν όλα τα πρωινά της εβδομάδας περνά από το νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν», όπου και η οργανική του θέση. 

Το πιο ενδιαφέρον με τον κ. Τσιόδρα, όμως, είναι ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό, αλλά και τη συμπάθεια σχεδόν όλης της χώρας. Οι πολίτες τον παρακολουθούν σχεδόν ευλαβικά. «Μα το είπε ο Τσιόδρας», ακούγεται συχνά σε συζητήσεις. Έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις ως ένας ψύχραιμος και αξιόπιστος επιστήμονας, ο οποίος δεν πλειοδοτεί σε κορώνες, αλλά με ήπιο και νηφάλιο τρόπο προσπαθεί να εξηγήσει στους πολίτες τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και γιατί είναι σκόπιμο να μείνουμε στο σπίτι μας.