Τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού επιβάλλονται – όπως συνέβη και στην Ελλάδα- με αυξανόμενη αυστηρότητα, αρχής γενομένης από το κλείσιμο των σχολείων και φτάνουν έως την εθνική καραντίνα, την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την επιβολή στρατιωτικού νόμου, όπως συνέβη, για παράδειγμα, έστω και για λίγες ώρες στην Αλβανία.

Το πιο σύνηθες και αρκετά κοινό μέτρο που έχει λάβει η πλειοψηφία των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού είναι η ταξιδιωτική απαγόρευση.

Το «lockdown» όπως είναι ο σχετικός όρος στα Αγγλικά, περιλαβάνει ένα εύρος μετρών περιορισμού. Το αυστηρότερο εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε Ιταλία και Ισπανία ενώ η Κίνα ήταν αυτή που έβαλε σε καραντίνα σχεδόν 20 επαρχίες, η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί στην ανθρώπινη ιστορία.

Ιταλία

Το πρώτο κρούσμα στην Ιταλία επιβεβαιώθηκε στις 30 Ιανουαρίου και το πρώτο lockdown ανακοινώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου, όταν ο πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό ήταν γεγονός. Αφορούσε 50.000 κατοίκους στη Λομβαρδία. Οι κάτοικοι μπορούσαν να βγαίνουν μόνο για προμήθειες σε φαγητό και φάρμακα και απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις.

Στις 8 Μαρτίου, με 7375 κρουσματα και 366 νεκρούς στην Ιταλία, ο Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την επέκταση της καραντίνας σε μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ιαλίας, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις από και προς τις πληγείσες περιοχές, την τέλεση κηδειών και απαιτώντας την τήρηση των αποστάσεων σε εστιατόρια, εκκλησίες και σούερ μάρκετ.

Το απόγευμα της 9ης Μαρτίου με 9172 κρούσματα και 463 νεκρούς, τα μέτρα της καραντίνας επεκτείνονται σε όλη τη χώρα αρχής γενομένης στις 10 Μαρτίου. Σε διάγγελμά του ο Κόντε εξηγεί ότι οι μετακινήσεις περιορίζονται στις άκρως απαραίτητες και ακυρώνονται όλες οι αθλητικές διοργανώσεις.

Στις 11 Μαρτίου, με 12462 κρούσματα και 827 νεκρούς το lockdown αυστηροποιείται, κλείνουν τα καταστήματα λιανικής και στις 19 του μήνα μετά από 3.000 νεκρούς από τον κορονοϊό ο Τζουζέπε Κόντε ανακοινώνει ότι τα μέτρα θα είναι σε ισχύ και μετά της 3η Απριλίου.

Στις 21 Μαρτίου, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει σχεδόν τις 5.000, ο Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» σε ολόκληρη την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας, αφήνοντας ανοιχτές μονάχα όσες επιχειρήσεις θεωρούνται βασικής σημασίας.

Ισπανία

Στις 31 Ιανουαρίου ένας τουρίστας από τη Γερμανία ήταν το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ισπανία.

Στις 9 Μαρτίου, με 1.231 κρούσματα και 30 νεκρούς η αυτόνομη Περιφέρεια της Μαδρίτης, η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τότε, κλείνει τα σχολεία και το ίδιο κάνει και η βασκική κυβέρνηση.

Στις 10 Μαρτίου, με 1.695 κρούσματα και 36 νεκρούς, η κυβέρνηση απαγορεύει τις πτήσεις από την Ισπανία ενώ στις 13 Μαρτίου με 5.232 κρούσματα και 133 νεκρούς κλείνουν μπαρ, εστιατόρια και όλα τα καταστήματα λιανικής στη περιφέρεια της Μαδρίτης. Στις 14 Μαρτίου με 6.391 κρούσματα και 196 νεκρούς ανακοινώνεται  15ημερη καραντίνα σε όλη την Ισπανία, που επιβάλλει πια γενικευμένο lockdown.

Βέλγιο

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο Βέλγιο επιβεβαιώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου αλλά η έξαρση της πανδημίας έγινε την 1η Μαρτίου όταν ένα γκρουπ σκιέρ επέστρεψαν στη χώρα από τη βόρεια Ιταλία και μάλιστα πήγαν κανονικά στις δουλειές ή τα σχολεία τους. Μόλις ένας δήμαρχος, αυτός του Sint-Lambrechts-Woluweπήρε μέτρα για να εμποδίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, απαγορεύοντας σε όσους επέστρεψαν από τη βόρεια Ιταλία να έχουν πρόσβαση σε σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και επιβάλλοντας κατ' οίκον περιορισμό.

Στις 10 Μαρτίου, με 267 κρούσματα και 1 νεκρό, η κυβέρνηση συνιστά την ακύρωση εκδηλώσεων αλλά τα σχολεία μένουν ανοιχτά. Γενικά πρόκειται για συστάσης και όχι επιβολή απαγορεύσεων.

Μόλις στις 12 Μαρτίου, μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και έπειτα από σχεδόν 500 κρούσματα και δύο νεκρούς, η κυβέρνηση διατάσσει την αναστολή της λειτουργίας για σχολεία, καφετέριας εστιατόρια και τις δημόσιες εκδηλώσεις. Γίνεται ωστόσο σαφές ότι δεν πρόκειται για lockdown και οι Βέλγοι δεν υποχρεούνται να μείνουν σπίτι.

Στις 17 Μαρτίου, με πάνω από 1.200 κρούσματα και 5 νεκρούς, ο πρωθυπουργός αυστηροποιεί τα μέτρα, απαγορεύει τις μετακινήσεις, κλείνουν όλα τα καταστήματα εκτός από σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και επιβάλλονται πρόστιμα σοτυς παραβάτες.

Στις 20 Μαρτίου, με πάνω από 2.000 κρούσματα και 16 νεκρούς, το Βέλγιο έχει κλείσει τα σύνορά του για όλες τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

ΓΑΛΛΙΑ

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στη Γαλλία στις 24 Ιανουαρίου 2020.

Στις 12 Μαρτίου, με 2.876 κρούσματα και 61 νεκρούς, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει ότι κλείνουν από τις 16 Μαρτίου σχολεία και πανεπιστήμια. Την επομένη, στις 13 Μαρτίου, με 3.661 κρούσματα και 75 νεκρούς ο πρωθυπουργλος απαγορεύει τις δημόσιες συναντήσεις με πάνω από 100 άτομα αλλά δεν περιορίζει τις μετακινήσεις. Στις 14 Μαρτίου με 4.499 κρούσματα και 91 νεκρούς κλείνουν εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι.

Στις 16 Μαρτίου, με 6.633 κρούσματα και 148 νεκρούς ο Γάλλος πρόεδρος επιβάλλει γενικευμένο lockdown, θέτοντας όλη τη χώρα σε καραντίνα για 15 ημέρες, αρχής γενομένης από το μεσημέρι της 17ης Μαρτίου.

Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησε την πιο «χαλαρή» πρακτική για την καταπολέμηση του κορονοϊού και μέχρι τις 18 Μαρτίου, η κυβέρνηση δεν είχε επιβάλει κανενός είδους περιορισμό η καραντίνας.

Στις 16 Μαρτίου, με 1.543 κρούσματα και 55 νεκρούς, ο Μπόρις Τζόνσον απήυθυνε συστάσεις να αποφεύγονται οι μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες και οι κοινωνικές επαφές και να προτιμάται η εργασία από το σπίτι. Η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στις 18 Μαρτίου, με 2.626 κρούσματα και 104 νεκρούς, όταν αποφάσισε να πηγαίνουν στο σχολείο μόνο τα παιδιά των επαγγελματιών που αναγκάζονται να δουλεύουν σε αυτή την περίοδο (γιατρών, νοσηλευτών, αστυνομικών κλπ).

Στις 20 Μαρτίου, με 5.018 κρούσματα και 233 νεκρούς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλα τα καταστήματα αναψυχής (παμπ, γυμναστήρια κ.λπ.) θα κλείσουν το συντομότερο δυνατό.

Γερμανία

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη Γερμανία εντοπίστηκε στις 27 Ιανουαρίου. Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 26 Φεβρουαρίου και την εμφάνιση αρκετών κρουσμάτων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το Χάινσμπεργκ κλείνει σχολεία, δημόσιες πισίνες και βιβλιοθήκες και το δημαρχείο της πόλης. Η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει να μην επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς την Ιταλία, παρά την εξάπλωση του ιού εκεί.

Έπρεπε ωστόσο να περάσει αρκετός καιρός για τα πρώτα μέτρα σε όλη την επικράτεια. Στις 8 Μαρτίου, (λιγότερα από 1.000 κρούσματα και 0 νεκροί) ο Γερμανός υπουργός Υγείας συνιστά την αναστολή εκδηλώσεων με περισσότερα από 1.000 άτομα και στις 11 Μαρτίου, με 2.000 κρούσματα και 3 νεκρούς, η Άγκελα Μέρκελ συνιστά να αποφεύγουν τις χειραψίες. Στις 13 Μαρτίου, με 3.000 κρούσματα και 5 νεκρούς 14 από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας κλείνουν τα σχολεία.

Στις 15 Μαρτίου, με σχεδόν 5.000 κρούσματα και 12 νεκρούς, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοινώνει το κλείσιμο των συνόρων με Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Δανία και Λουξεμβούργο.

Στις 16 Μαρτίου, με 6.000 κρούσματα και 13 νεκρούς, η Βαυαρία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 14 ημέρες και θέσπισε μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας. Το ίδιο απόγευμα η Μέρκελ επεκτείνει την εφαρμογή του μέτρου σε όλη τη χώρα, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις, τις θρησκευτικές λειτουργίες αλλά τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για γενικευμένο lockdown.

Στις 17 Μαρτίου με πάνω από 7.000 κρούσματα και 12 νεκρούς η καγκελάριος ανακοινώνει την απόφαση της ΕΕ για ταξιδιωτική απαγόρευση στην ΕΕ για 30 μέρες.

Στις 20 Μαρτίου, με 14.000 κρούσματα και 31 νεκρούς η Βαυαρία επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας.

ΚΙΝΑ

Η Κίνα, απ' όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, έθεσε σε καραντίνα 16 πόλεις της στο τέλος του Ιανουαρίου και έφτασε να επεκτείνεται σε 20 επαρχίες.

Η Γουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας στην Κίνα, τέθηκε σε καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου και για σχεδόν έξι εβδομάδες οι δρόμοι της ήταν κυριολεκτικά άδειοι καθώς οι κάτοικοι βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό.