Οι έγκλειστοι διαμαρτυρήθηκαν για τις ανθυγιεινές συνθήκες στις φυλακές Ελ Μοδέλο της Μπογκοτά.

Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης, Μαργαρίτα Καμπέγιο, 32 τραυματίες νοσηλεύονται. Επίσης επτά φύλακες τραυματίστηκαν, δύο από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Καμπέγιο έκανε λόγο για απόπειρα «απόδρασης» από την Ελ Μοδέλο και «εξεγέρσεις σε διάφορα κέντρα κράτησης» σε όλη τη χώρα, απορρίπτοντας το ότι οι ταραχές στην πρώτη φυλακή σχετίζονταν με τις συνθήκες υγιεινής.

Η Καμπέγιο τόνισε ότι κανένας κρατούμενος δεν απέδρασε. «Δεν υπάρχει κανένα υγειονομικό πρόβλημα που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει αυτές τις σχεδιασμένες εξεγέρσεις. Δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα μόλυνσης, ούτε κανένας κρατούμενος ούτε κανένας φύλακας ή σωφρονιστικός υπάλληλος έχει κορονοϊό», επέμεινε.

Πολλοί έγκλειστοι καταγγέλλουν πως ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι τεράστιος στις φυλακές, στις περισσότερες από τις οποίες κρατούνται πολλοί περισσότεροι από ό,τι προβλέπει η θεωρητική χωρητικότητά τους.

Στην Κολομβία των 48 εκατ. κατοίκων θα τεθεί σε ισχύ καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από την Τρίτη 24 Μαρτίου έως τη 12η Απριλίου για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Στην Κολομβία έχουν καταγραφεί 231 κρούσματα του COVID-19 ενώ δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η ανεξάρτητη αρχή προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της Κολομβίας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις φυλακές και να αφήσει ελεύθερους τους πιο ηλικιωμένους κρατούμενους και αυτούς που εκτίουν ποινές ως και οκτώ ετών.

Οι 132 φυλακές της Κολομβίας έχουν ονομαστική χωρητικότητα 81.000 θέσεων, αλλά σε αυτές κρατούνται πάνω από 121.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.