Η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει  μια νέα άποψη για την πανδημία του κορονοϊού, ότι δηλαδή στην πραγματικότητα δεν ξεκίνησε από την κεντρική κινεζική επαρχία Χουμπέι - αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Μήνυμα στο Twitter που αναρτήθηκε, στο προφίλ της κινεζικής πρεσβείας στο Παρίσι αφήνει αιχμές ότι ο κορονοϊός πιθανόν να είχε ήδη εμφανιστεί στις ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα στο tweet αναφέρεται:

«Σχόλιο: οι Ηνωμένες πολιτείες θα πρέπει ν’ απαντήσουν τρεις ερωτήσεις σχετικά με την επιδημία του Covid-19.

Η πρώτη ερώτηση είναι, πόσες περιπτώσεις Covid-19 ήταν ανάμεσα στους 20.000 θανάτους από τη γρίπη, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη; Είχαν προσπαθήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες να συγκαλύψουν τον νέο κορονοϊό ως γρίπη;

Ερώτημα δεύτερο: Δημιουργεί ανησυχία το ξαφνικό κλείσιμο τον περασμένο Ιούλιο, του μεγαλύτερου Αμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου βιοχημικών όπλων, στη βάση Fort Detrick στο Μέριλαν. Μετά το κλείσιμο, μία σειρά από πνευμονίες ή παρεμφερή νοσήματα εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ.

Ερώτημα τρίτο: Γιατί αρκετοί Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι προδιέθεταν με διάφορους τίτλους, την πτώση των χρηματιστηριακών τιμών και γιατί διαβεβαίωναν την αμερικανική κοινή γνώμη, ότι η επιδημία του Covid-19 είναι ελεγχόμενη στις ΗΠΑ;».

Το μήνυμα δεν περιείχε πάντως επιστημονικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς.  

Ήδη από τα μέσα Μαρτίου, ένας εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών είχε διατυπώσει τη θεωρία ότι ο αμερικανικός στρατός είχε εισαγάγει τον ιό στην πόλη της Κεντρικής Κίνας Γουχάν τον Οκτώβριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καλέσει μετά από αυτό τον Κινέζο πρεσβευτή για εξηγήσεις. 

Οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο μετά την κρίση του κορονοϊού. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι βρίσκεται πίσω από «παράλογες φήμες» και «θεωρίες συνωμοσίας» σχετικά με τη γένεση του ιού, οι οποίες διαδίδονται στο διαδίκτυο.

Και η κινεζική πρεσβεία στη Γερμανία σε μία σειρά από μηνύματα κυβερνητικών αξιωματούχων της Κίνας στο Twitter, κατονομάζει τις ΗΠΑ ως πιθανή χώρα προέλευσης του ιού.  Συγκεκριμένα η κινεζική πρεσβεία στο Βερολίνο δημοσίευσε χτες Κυριακή ένα tweet του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λιγιάν Ζάο, στο οποίο υποστήριζε ότι ο ιός Covid-19 πρωτοεμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη το περασμένο φθινόπωρο.

«Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), παραδέχθηκαν ότι κάποιοι ασθενείς με Covid-19, είχαν διαγνωσθεί αρχικά ως γρίπη κατά την περίοδο έξαρσής της το 2019. 34 εκατομμύρια νόσησαν και 20.000 πέθαναν. Αν ο Covid-19 ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν δυνατότητες  δοκιμών, πόσοι θα πρέπει  να έχουν μολυνθεί;» αναρωτιέται ο Λιγιάν, ο οποίος συμπλήρωσε «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν πότε εμφανίστηκε ο ασθενής μηδέν».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποκαλέσει πολλές φορές στο παρελθόν τον κορονοϊό ως «China virus» και σε συνεντεύξεις τύπου έχει δηλώσει ότι η χώρα του βρίσκεται «σε πόλεμο με τον κινεζικό ιό», επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη φράση.

Σχετικά με αυτό μάλιστα είχε πει, «δεν είμαι καθόλου ρατσιστής. Έρχεται από την Κίνα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ επίσης πολλές φορές είχε ισχυριστεί ότι η διαχείρηση της κυβέρνησης του και το γρήγορο κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα, ήταν μία τρομερή κίνηση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Τέλος άξιο αναφοράς είναι ένα γκάλοπ παρωδία που διεξήγαγε το Fox News, μέσω του λογαριασμού ενός εκ των παρουσιαστών του σχετικά με τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας κορονοϊού από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι επιλογές που είχαν οι τηλεθεατές ήταν μόλις τρεις: «Πολύ καλά», «Εξαιρετικά» ή «Υπέροχα». Αξίζει βέβαια να επισημανθεί και το γεγονός πως το κανάλι ονομάζει τον ιό «Wuhan Virus» δηλαδή «ιός της Γουχάν».