Εξοργισμένοι με τους απείθαρχους συμπολίτες τους, είναι κάποιοι Δήμαρχοι περιοχών της Ιταλίας, της χώρας που μέχρι στιγμής πληρώνει το βαρύτερο τίμημα αυτής της πανδημίας.  Τα αίτια της της τραγωδίας, σίγουρα δεν θα αποτιμηθούν νωρίτερα από το τέλος αυτής της τραγωδίας, αξίζει όμως να σημειωθεί τόσο η προσοχή που έχει δώσει η Πολιτική Προστασία της χώρας στον αγώνα μεταξύ Αταλάντα και Βαλένθια στο Μιλάνο στις 19 Φεβρουαρίου, παρουσία 40.000 οπαδών από το Μπέργκαμο. Ακόμα πως οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα εργοστάσια της Λομβαρδίας έκλεισαν μόλις προχθές με διάγγελμα του Τζουζέπε Κόντε.

Με μηνύματά τους, άλλοι σε ηπιότερο ύφος και άλλοι πραγματικά έξαλλοι, καλούν τους πολίτς να μείνουν επιτέλους στα σπίτια τους.  Ο Δήμαρχος του Μπάρι, Αντόνιο Ντεκάρο, βγήκε στους δρόμους της πόλης και καλούσε κόσμο να πάει στα σπίτια του. Άλλοι του έλεγαν «Ήρθαμε να βρέξουμε λίγο τα πόδια μας» και άλλοι έπαιζαν πινγκ πονγκ. 

Ο Κατένο ντε Λούκα, Δήμαρχος της Μεσίνα, στο μήνυμά του αναφέρει: «Κανείς δεν βγαίνει έξω στη Μεσίνα. Είναι εντολή, γι αυτό προσέχετε». 

Έξαλλος ο Δήμαρχος του Γκουάλντο Ταντίνο, Μασιμιλιάνο Πρεσιούτι: «Που πάτε πια με αυτούς τους σκύλους που έχουν ακράτεια; Πρέπει να μείνετε σπίτι. Ο κόσμος πεθαίνει δεν το καταλαβαίνετε; Θέλετε να αρρωστήσουμε όλοι; Ανεύθυνοι ηλίθιοι». 

Αξιωματούχος της Περιφέρειας Καμπανίας, ανέφερε πως κάποιοι ετοιμάζουν «πάρτι αποφοίτησης» και τους προειδοποιούσε «Ακούω ότι εκατοντάδες φοιτητές που αποφοιτούν αυτές τις μέρες, θέλουν να κάνουν ένα πάρτι. Θα στείλουμε οπλισμένους αστυνομικούς, και θα τους στείλουμε με φλογοβόλα».

Εκτός εαυτού, ο Δήμαρχος της Λουτσέρα, Αντόνιο Τούτολο, στο δικό του μήνυμα αναφέρει: «Τίποτα δεν θα συμβεί αν δεν βγείτε αυτές τις μέρες. Σταματήστε να μου γράφετε γράμματα. Είναι άχρηστα. Μείνετε σπίτι και θα είστε καλά. Εκείνες οι κομμώτριες που έρχονται σπίτι σας. Για ποιον διαολεμένο λόγο; Ποιος διάολο θα σας δει; Αν κάποιος έρχεται σπίτι σας και μετά έρθει στο δικό μου σπίτι και μετά σε κάποιου άλλου για να του φτιάξει τα μαλλιά θα έχεις κορονοϊό αντί για λακ στα μαλλιά σας». 

Ο πρώην Δήμαρχος της Ρέτζο Καλάμπρια, λέει: «Είδα κάποιον να κάνει τζόγκινγκ, με έναν εμφανώς εξαντλημένο σκύλο δίπλα του. Του είπα δεν παίζουμε σε ταινία και δεν είσαι ο Γουίλ Σμιθ στο «I’m a Legend», γι αυτό πήγαινε σπίτι σου».