Ο διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας, Φλάβιο Άντζιο δήλωσε ότι η ταυτότητα των χάκερ που πραγματοποίησαν την επίθεση δεν είναι γνωστή αλλά και ότι η προσπάθεια τους ήταν ανεπιτυχής.

Αλλά προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις από χακερ έχουν αυξηθεί σημαντικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπου ο ΠΟΥ προσπαθεί να περιορίσει τον κορονοϊό, ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 15.000 ανθρώπων.

Η προσπάθεια χακαρίσματος του ΠΟΥ, έγινε γνωστή στο Reuters από τον Αλεξάντερ Ουρμπέλις, έναν ειδικό σε ζητήματα κυβερνοασφαλείας και δικηγόρο, ο οποίος εντοπίζει ύποπτες ενέργειες για περιπτώσεις επιθέσεων από χακερς.

Ο Ουρμπέλις ανέφερε ότι αντιλήφθηκε τη συγκεκριμένη ενέργεια στις 13 Μαρτίου, όταν μία ομάδα χάκερς ενεργοποίησε ένα κακόβουλο site, το οποίο μιμούνταν το σύστημα εσωτερικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του ΠΟΥ.

«Διαπίστωσα σχετικά γρήγορα ότι ήταν μία ζωντανή επίθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εν μέσω της πανδημίας», είπε.

Ο Ουρμπέλις είπε ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν υπεύθυνος, αλλά δύο άλλες πηγές ανέφεραν ότι υποπτεύονται μία εξελιγμένη ομάδα χάκερ, γνωστή ως DarkHotel, η οποία διεξάγει επιχειρήσεις κυβερνοκατασκοπείας τουλάχιστον από το 2007.

Όταν ρωτήθηκε ο Άντζιο σχετικά με το περιστατικό, επιβεβαίωσε ότι το site που είδε ο Ουρμπέλις χρησιμοποιήθηκε για να κλαπούν κωδικοί διαφόρων μελών της υπηρεσίας.

«Υπάρχει μία μεγάλη αύξηση στη στοχοποίηση τόσο του ΠΟΥ όσο και άλλων περιστατικών κυβερνοασφαλείας. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα, αλλά για να συνοψίσουμε, οι προσπάθειες για να μιμηθούν τον ΠΟΥ και να στοχοποιήθουν άλλοι είναι περισσότερες από το διπλάσιο», είπε ο Άντζιο σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο ΠΟΥ έβγαλε μία επείγουσα ανακοίνωση τον προηγούμενο μήνα, με την οποία προειδοποιούσε ότι χάκερς παριστάνουν την υπηρεσία προκειμένου να κλέψουν χρήματα και ευαίσθητα δεδομένα από το κοινό.

Τα κίνητρα της συγκεκριμένης επίθεσης δεν έχουν γίνει γνωστά. Πάντως οι υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπως είναι ο ΠΟΥ, γίνονται συχνά στόχος επιχειρήσεων ψηφιακής κατασκοπείας.

Εταιρίες αντιικού λογισμικού έχουν εντοπίσει αρκετές προσπάθειες hacking από την DarkHotel στην ανατολική Ασία, την περιοχή που είχε πληγεί περισσότερο στην αρχή της πανδημίας του Covid-19. Συγκεκριμένα οι στόχοι περιελάμβαναν κυβερνητικούς υπαλλήλους και στελέχη επιχειρήσεων.

Ο Κοστίν Ράιου, επικεφαλής μίας διεθνούς έρευνας και αναλυτής στην εταιρία αντιικού λογισμικού Kaspersky, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι πίσω από την επίθεση στον ΠΟΥ ήταν η DarkHotel, ωστόσο επισήμανε ότι παρόμοια κακόβουλα site έχουν χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες για να υποκλέψουν οργανώσεις ανθρωπιστικής και υγειονομικής βοήθειας.

Αξιωματούχοι και ειδικοί κυβερνοασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι χάκερ προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν το διεθνές ενδιαφέρον στην προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας.

Ο Ουρμπέλις υποστήριξε ότι χιλιάδες ιστότοποι σχετικά με τον κορονοϊό δημιουργούνται κάθε μέρα πολλοί από τους οποίους είναι κακόβουλοι.

«Δημιουργούνται περίπου 2.000 τη μέρα, δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο».