Συγκεκριμένα η νεαρή ακτιβίστρια τόσο με ποστ της στο Instagram όσο και σε συνέντευξη της στο newscientist.com, υποστήριξε ότι τέθηκε σε εθελούσια καραντίνα μετά το ταξίδι της στην κεντρική Ευρώπη, σε χώρες με κρούσματα του νέου κορονοϊού, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Όπως ενημέρωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι σε απομόνωση εδώ και δύο εβδομάδες και πιστεύει ότι έχει νοσήσει από τον ιό καθώς την ίδια περίοδο που ένιωσε συμπτώματα του Covid-19, αρρώστησε και ο πατέρας της.

Επίσης τονίζει ότι δεν ξέρει 100% αν νόσησε αφού στη Σουηδία δεν επιτρέπεται να κάνεις το τεστ εκτός και αν χρειάζεσαι επείγουσα ιατρική θεραπεία.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο newscientist.com

«Επέστρεψα από την κεντρική Ευρώπη και στη συνέχεια απομόνωσα τον εαυτό μου από την αρχή γιατί σκέφτηκα ότι βρισκόμουν σε τρένα και δεν ήθελα να βάλω κανέναν άλλο σε κίνδυνο. Αλλά εν συνεχεία μετά από μερικές μέρες άρχισα να νιώθω τα συμπτώματα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι βασικά δεν ένιωθα ότι ήμουν άρρωστη. Όμως θα μπορούσε να είναι ότι ένιωθα ασυνήθιστα κουρασμένη και έβηχα λίγο και επίσης είναι πολύ επικίνδυνο φυσικά, γιατί δεν καταλαβαίνεις ότι το έχεις. Εάν δεν υπήρχε ο πατέρας μου, που είχε την ίδια περίοδο παρόμοια συμπτώματα αλλά πολύ πιο έντονα από εμένα, μπορεί να μην το είχα παρατηρήσει. Πολλοί άνθρωποι δεν νιώθουν καθόλου συμπτώματα ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα, αλλά ακόμα είναι μεταδοτικό. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να σεβαστείτε την άσκηση κοινωνικής απόσταση, είτε νιώθετε άρρωστοι είτε όχι. Στη Σουηδία δεν σου επιτρέπουν να κάνεις το τεστ εκτός και αν χρειάζεσαι επείγουσα ιατρική θεραπεία. Οπότε δεν είμαι 100% σίγουρη ότι έχω νοσήσει. Θα ήταν πολύ παράξενο να είναι κάτι άλλο, καθώς και ο πατέρας μου είχε τις ίδιες αντιδράσεις. Ταιριάζει με ακριβώς με τα συμπτώματα και τις εξηγήσεις».

Το ποστ στο Instagram:

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχω μείνει σπίτι. Όταν επέστρεψα από το ταξίδι μου στην Κεντρική Ευρώπη, απομόνωσα τον εαυτό μου (σ’ ένα νοικιασμένο διαμέρισμα μακριά από τη μητέρα μου και την αδερφή μου), αφού υπήρχαν κρούσματα COVID-19 (στη Γερμανία για παράδειγμα) στην Ιταλία. Περίπου πριν 10 μέρες άρχισα να νιώθω κάποια συμπτώματα, την ίδια περίοδο με τον πατέρα μου – ο οποίος ταξίδεψε μαζί μου στις Βρυξέλλες, Ένιωθα κουρασμένη, έτρεμα, είχα πονόλαιμο και έβηχα. Ο πατέρας μου είχε τα ίδια συμπτώματα πολύ πιο έντονα και είχε και πυρετό.

Στη Σουηδία δεν μπορείς να κάνεις το τεστ για τον COVID-19 εκτός και αν χρειάζεσαι επείγουσα ιατρική θεραπεία. Όποιος νιώθει άρρωστος του λένε να μείνει σπίτι και να απομονωθεί. Παρόλο που δεν έχω εξεταστεί για τον COVID-19, είναι εξαιρετικά πιθανό να το είχα, δεδομένων των συμπτωμάτων και των συγκυριών.

Τώρα βασικά αναρρώνω και είναι ένα Καθαρό Αποτέλεσμα: Σχεδόν δεν αισθάνομαι άρρωστη. Το τελευταίο μου κρυολόγημα ήταν πολύ χειρότερο από αυτό! Εάν δεν υπήρχε κάποιος ακόμα να έχει ταυτόχρονα τον ιό, πιθανότατα δεν θα είχα υποτεθεί τίποτα. Θα σκεφτόμουνα ότι αισθάνομαι ασυνήθιστα κουρασμένη και λίγο κρυωμένη.

Και αυτό είναι που κάνει τον ιό ακόμα πιο επικίνδυνο. Πολλοί (ειδικά οι νέοι άνθρωποι) μπορεί να μην παρατηρήσουν καθόλου συμπτώματα ή να έχουν αρκετά ήπια συμπτώματα. Δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό και μπορούν να το μεταδώσουν σε άλλους ανθρώπους και σε ευπαθείς ομάδες.

Εμείς που δεν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες, έχουμε μία τεράστια ευθύνη, οι ενέργειες μας μπορεί να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο πολλών άλλων.

Παρακαλώ έχετε αυτό στο μυαλό σας, ν’ ακολουθείτε τις οδηγίες των ειδικών και των τοπικών αρχών και Μείνετε Σπίτι για να μειωθεί η επιδημία του ιού και να θυμάστε πάντα να φροντίζετε ο ένας τον άλλον και να βοηθάτε όσους χρειάζονται ανάγκη».

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

The last two weeks I’ve stayed inside. When I returned from my trip around Central Europe I isolated myself (in a borrowed apartment away from my mother and sister) since the number of cases of COVID-19 (in Germany for instance) were similar to Italy in the beginning. Around ten days ago I started feeling some symptoms, exactly the same time as my father - who traveled with me from Brussels. I was feeling tired, had shivers, a sore throat and coughed. My dad experienced the same symptoms, but much more intense and with a fever. In Sweden you can not test yourself for COVID-19 unless you’re in need of emergent medical treatment. Everyone feeling ill are told to stay at home and isolate themselves. I have therefore not been tested for COVID-19, but it’s extremely likely that I’ve had it, given the combined symptoms and circumstances. Now I’ve basically recovered, but - AND THIS IS THE BOTTOM LINE: I almost didn’t feel ill. My last cold was much worse than this! Had it not been for someone else having the virus simultainously I might not even have suspected anything. Then I would just have thought I was feeling unusually tired with a bit of a cough. And this it what makes it so much more dangerous. Many (especially young people) might not notice any symptoms at all, or very mild symptoms. Then they don’t know they have the virus and can pass it on to people in risk groups. We who don’t belong to a risk group have an enormous responsibility, our actions can be the difference between life and death for many others. Please keep that in mind, follow the advice from experts and your local authorities and #StayAtHome to slow the spread of the virus. And remember to always take care of each other and help those in need. #COVID #flattenthecurve

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greta Thunberg (@gretathunberg) στις

Ο κορονοϊός είναι ένα τρομακτικό γεγονός

Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ εκτιμά ότι οι ταχείες και ευρείας κλίμακας οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, που εφαρμόζονται σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού, δείχνουν ότι είναι επίσης δυνατή η ταχεία δράση που χρειάζεται για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

«Ο κορονοϊός είναι ένα τρομακτικό γεγονός... δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βγούμε από αυτό» είπε η Σουηδέζα σε συνέντευξη που παραχώρησε διαδικτυακά στο Thomson Reuters Foundation.

«Όμως, δείχνει επίσης κι ένα πράγμα: Ότι μόλις βρεθούμε σε μια κρίση, μπορούμε να ενεργήσουμε για να κάνουμε κάτι σύντομα, να δράσουμε ταχέως» σημείωσε η 17χρονη.

«Αν και ο τρόπος με τον οποίο ενεργήσαμε σε αυτήν την κρίση πρέπει να είναι διαφορετικός, μπορούμε να δράσουμε γρήγορα και να αλλάξουμε τις συνήθειές μας αντιμετωπίζοντας μια κρίση ως κρίση» υπογράμμιση η νεαρή ακτιβίστρια, που ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους να κατέβουν στους δρόμους για την προστασία του πλανήτη.

Εντούτοις, μπροστά στην πανδημία, οι ακτιβιστές του κινήματος Fridays for Future ανέλαβαν δράση μέσω του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας στο Twitter την ετικέτα #ClimateStrikeOnline.

Η Τούνμπεργκ προέτρεψε τους ακτιβιστές υπέρ του κλίματος, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στο σπίτι καθώς έχουν κλείσει τα σχολεία, να βοηθούν άλλους στο πλαίσιο της επιδημίας COVID-19 και να κάνουν πράξη τον ακτιβισμό τους με ασφαλείς τρόπους.

«Αυτή τη στιγμή, πρέπει να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε και να στηρίξουμε την κοινωνία και όσους μας έχουν ανάγκη» υπογράμμισε.

Σε σχέση και με την κλιματική αλλαγή «αυτό που λέμε σε όλους να κάνουν είναι να ακούτε τους ειδικούς και να ακούτε τους επιστήμονες και αυτό πρέπει να κάνουμε και σε αυτήν την περίπτωση».

Η κρίση με τον κορονοϊό «δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον ακτιβισμό», συμπλήρωσε.

«Μπορούμε να το κάνουμε διαδικτυακά, από το σπίτι μας. Απλά, πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και να βρούμε νέους τρόπους».