Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκεπτόμενος την Τρίτη το νοσοκομειακό συγκρότημα που βρίσκεται στο οικισμό Κομμουνάρκα της Μόσχας στο οποίο νοσηλεύονται ύποπτα κρούσματα κορονοϊοϋ, εξήρε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο νοσοκομείο με θέμα την αντιμετώπιση του κορονοϊού, την υψηλή ποιότητα της νοσηλείας και την άριστη συνεργασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Είδα πως (το νοσηλευτικό προσωπικό) εργάζεται, όλοι τους είναι σε μάχιμες θέσεις. Όλοι δουλεύουν σαν ρολόγια, καλά και ρυθμισμένα» είπε

ο Ρώσος πρόεδρος και προσέθεσε:

«Το νιώθεις, ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και πώς να δουλεύουν. Έχουν τα πάντα στην διάθεση τους και αξιοποιούν αποτελεσματικά την τεχνολογία, τον ιατρικό εξοπλισμό και τα μέσα που διαθέτουν».

Ο Πούτιν εξήρε την υψηλή ποιότητα νοσηλείας των ασθενών στο νοσοκομείο αυτό. «Για όσους ξεκινάει η νοσηλεία, αρχίζει μια εντελώς νέα ζωή και αυτό γίνεται χάρη σε εσάς» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, απευθυνόμενος στην διοίκηση του νοσοκομείου την οποία επαίνεσε για το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του νοσοκομείου που έχει επιτύχει.

Δεν υπάρχει πραγματική εικόνα για τα επίπεδα μόλυνσης

Πραγματική εικόνα για το επίπεδα μόλυνσης από τον κορονοϊό στις περιφέρειες της Ρωσίας δεν έχουμε, δήλωσε την Τρίτη ο δήμαρχος της Μόσχας και πρώτος αναπληρωτής προεδρεύων του κυβερνητικού συντονιστικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, Σεργκέι Σομπιάνιν.

«Δεν αντιλαμβάνονται όλες οι περιφέρειες (την κατάσταση που αφορά στα επίπεδα διασποράς του ιού). Βλέπουν βέβαια (οι τοπικοί ηγέτες) ότι κάποιος αρρώστησε. Το ζήτημα βρίσκεται στο ότι ο αριθμός των τεστ που γίνονται είναι πολύ μικρός, δεν υπάρχει πραγματική εικόνα», δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας.

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περιοχή Πριμόριε, επισημαίνοντας ότι «αν στο Πριμόριε υπάρχουν έξι χιλιάδες άτομα που είχαν επισκεφθεί το εξωτερικό και μάλιστα χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, αυτό είναι ούτως ή άλλως ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αργά ή γρήγορα θα φανεί».

Ο δήμαρχος της Μόσχας θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει προετοιμασία για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν με την διασπορά του ιού, στις περιφέρειες της Ρωσίας.

«Νομίζω ότι όλοι οι συνάδελφοί μας στις περιφέρειες πρέπει να προετοιμασθούν για να αντιμετωπίσουν δύσκολες προκλήσεις, δύσκολα προβλήματα. Αν τα προσπερνούν, δόξα σοι ο θεός. Όμως πρέπει να ετοιμάζονται», δήλωσε ο Σομπιάνιν κατά την διάρκεια σύσκεψης που έγινε υπό την αιγίδα του προέδρου Πούτιν στο νοσοκομειακό συγκρότημα Κομμουνάρκα.

Κλείνουν νυχτερινά κέντρα και σινεμά

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα έδωσε εντολή σήμερα στις περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να κλείσουν τους κινηματογράφους, τα νυχτερινά κέντρα (ντισκοτέκ), τα κέντρα διασκέδασης, οι κλειστοί παιδότοποι και οι χώροι ηλεκτρονικών παιγνιδιών για παιδιά, όπως και να απαγορεύσουν την χρήση των ναργιλέδων σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες.

Την σχετική απόφαση είχε πάρει το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού χθες, ενώ η ρωσική αρχή προστασίας του καταναλωτή Rospotrebnadzor θα ασκεί ελέγχους με τα αρμόδια τοπικά όργανα, για να διαπιστώνει αν τηρούνται οι απαγορεύσεις.

Μέχρι ποινή φυλάκισης σε περίπτωση παραβίασης της καραντίνας

Το Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) θα συνέλθει εκτάκτως την Τετάρτη 25 Μαρτίου για να συζητήσει τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα, που αφορούν ποινές φυλάκισης και επιβολή προστίμων για παραβίαση των περιοριστικών όρων που επιβάλλονται λόγω κορονοϊού.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της κάτω βουλής, αναφέρεται ότι «για παραβίαση των κανόνων υγιεινής και επιδημιολογίας, η οποία μπορεί να επιφέρει τον θάνατο δύο ή περισσότερων ατόμων προτείνεται η επιβολή ποινής φυλάκισης έως επτά ετών». Για παραβίαση των εν λόγω κανόνων «η οποία μπορεί να προκαλέσει από αμέλεια θάνατο ανθρώπου, είτε μπορεί να προκαλέσει συνειδητά απειλή για μαζικές νοσήσεις» προτείνεται είτε η επιβολή προστίμου ύψους 2.000.000 ρουβλίων (περίπου 24.000 ευρώ) είτε η επιβολή ποινής φυλάκισης έως πέντε ετών.

Εάν η παραβίαση προκαλέσει από αμέλεια μαζικές νοσήσεις ή μόλυνση ατόμων, στον υπαίτιο μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 500.000-1.000.000 ρουβλίων, (6.000-12.000 ευρώ) η, πρόστιμο που θα αντιστοιχεί σ’ έναν μισθό, είτε σε εισοδήματα περιόδου τριών έως πέντε ετών, είτε θα απαγορεύεται στον υπαίτιο να αναλαμβάνει ορισμένα αξιώματα ή να ασχολείται με ορισμένη δραστηριότητα για διάστημα ενός έως τριών ετών, η θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως τριών ετών.

Η Κρατική Δούμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση ενδέχεται να συζητήσει τις προτεινόμενες αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 31 Μαρτίου.

495 κρούσματα στη χώρα

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό αυξήθηκε μέσα σ’ ένα εικοσιτετράωρο κατά 57 άτομα φθάνοντας από τα 438 στα 495 άτομα, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν αναρρώσει 22 άτομα, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο πήραν εξιτήριο ακόμη πέντε άτομα.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν καταγραφεί 57 νέα κρούσματα σε 14 περιφέρειες της Ρωσίας.

Στη Μόσχα έχουν καταγραφεί τα 28 από τα 57 νέα κρούσματα. O συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην πρωτεύουσα έχει φθάσει τα 290.

Το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανέφερε επίσης ότι και τα 57 νέα κρούσματα αφορούν άτομα που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό.

Κατ' αυτόν τον τρόπο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν σήμερα είναι μικρότερος από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν χθες, Δευτέρα (71 κρούσματα). Επίσης οι ασθενείς που ανέρρωσαν ήσαν περισσότεροι σήμερα, καθώς χθες είχε πάρει εξιτήριο μόνο ένα άτομο.