Σύμφωνα με tweet που δημοσιεύτηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο, Global Times, ένας άνδρας πέθανε στην επαρχία Γιουνάν ενώ βρισκόταν σε λεωφορείο που κατευθυνόταν προς την εργασία του στην επαρχία Σααντόνγκ.

Ο άνδρας βρέθηκε θετικός σε Hantavirus, έναν ιό, ο οποίος συνήθως παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με τον νέο κορονοϊό αλλά είναι πιο θανατηφόρος από τον Covid-19.

«Βρέθηκε θετικός σε Hantavirus. Ακόμα 32 άτομα που βρίσκονταν στο λεωφορείο εξετάστηκαν», αναφέρει το Global Times χωρίς να δίνει περεταίρω πληροφορίες.

Παρά το γεγονός ότι η είδηση προκάλεσε πανικό στα social media, με τους χρήστες να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, καθώς το κρούσμα εμφανίστηκε τη στιγμή που η Κίνα αρχίζει να χαλαρώνει τα μέτρα σχετικά με την καραντίνα από τον νέο κορονοϊό.

Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί σχετικά με το συγκεκριμένο ιό, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν είναι μεταδοτικός μεταξύ των ανθρώπων.

«Ο Hantavirus εντοπίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’50 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας ανάμεσα στην Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ (στον ποταμό Hantan). Μεταδίδεται από αρουραίους και ποντίκια στους ανθρώπους εάν προσβληθεί στα ανθρώπινα υγρά. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια», έγραψε στο Twitter η Σουηδέζα επιστήμονας δρ. Sumaiya Shaikh .

«Παρακαλώ μην πανικοβάλλεστε, εκτός αν σκοπεύετε να φάτε αρουραίους», προσέθεσε.

 Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο Hantavirus είναι σπάνιος αλλά έχει ποσοστό θνητότητας 38%.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και οκτώ εβδομάδες αργότερα και προκαλείται από έκθεση σε φρέσκα ούρα, περιττώματα και σάλια μολυσμένων τρωκτικών. Μερικές φορές μπορεί να προκληθεί και από δαγκώματα μολυσμένων ποντικιών.

Τα συμπτώματα πολλές φορές είναι παρόμοια με αυτά του νέου κορονοϊού και περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δύσπνοια και βήχα.

Σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο έχουν υπάρξει στην Αργεντινή και στη Χιλή.

Πηγή: nypost.com