Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής Metro, ο δρ Μοντγκόμερι ισχυρίζεται ότι ο κορονοϊός είναι σχεδόν τρεις φορές πιο μεταδοτικός από την απλή γρίπη.

«Όταν έχω γρίπη, μπορώ να τη μεταδώσω κατά μέσο όρο σε 1,3 με 1,4 ανθρώπους» δήλωσε ο καθηγητής στο Channel 4. «Και αν αυτοί το μεταδώσουν σε άλλους και αυτό συμβεί συνολικά 10 φορές θα έχω μολύνει 14 ανθρώπους» προσθέτει. «Ο κορονοϊός όμως, είναι πολύ, πολύ μεταδοτικός και κάθε άνθρωπος μπορεί να μολύνει άλλους τρεις. Αν αυτό δεν σας φαίνεται μεγάλη διαφορά, να εξηγήσω ότι αυτό σημαίνει ότι αν κάθε ένας από τους τρεις που κόλλησα, το μεταδώσει σε άλλους τρεις και αυτό συμβεί 10 φορές, τελικά θα είμαι υπεύθυνος για τη μόλυνση 59.000 ανθρώπων» επισημαίνει ο Μοντγκόμερι.

«Μείνετε σπίτι»

Ο Βρετανός καθηγητής απευθύνει δραματική έκκληση στους πολίτες να μην αγνοούν τις οδηγίες των Αρχών για απομόνωση στο σπίτι και τήρηση των αποστάσεων από τους άλλους. «Δεν θα προσπαθήσω να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Θα είναι πολύ άσχημα τα πράγματα, φρικτά για μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Αλλά ο αριθμός εκείνων που θα νοσήσουν βαριά και θα χρειαστεί να εισαχθούν σε ΜΕΘ μπορεί να περιοριστεί δραστικά και να σώσουμε τις ζωές πολλών εξ’ αυτών αν διαθέτουμε αρκετές ελεύθερες κλίνες στα νοσοκομεία και αρκετό διαθέσιμο προσωπικό. Αν είστε τόσο ανεύθυνοι να νομίζετε ότι δεν πειράζει κι αν κολλήσετε γρίπη, να θυμάστε ότι το θέμα δεν είστε εσείς, αλλά όλοι οι υπόλοιποι».