Το «Σχέδιο Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Δράσης», επεκτείνεται έως τον Δεκέμβριο και ο Αντόνιο Γκουτέρες απεύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση δωρεών ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως προειδοποίησε μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, η πανδημία του νέου κορονοϊού «απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Στόχος του σχεδίου είναι «να μας επιτρέψει να πολεμήσουμε τον ιό στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πιο ευπαθών ομάδων, ιδίως των γυναικών και των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ασθενών με χρόνια νοσήματα», επισήμανε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε ένα βίντεο.

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 19.246 ανθρώπους παγκοσμίως μετά την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έχει κάνει το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 427.000 κρούσματα.

Η έκκληση για συγκέντρωση κεφαλαίων που απηύθυνε σήμερα ο ΟΗΕ προορίζεται για την κάλυψη του διαστήματος Απριλίου - Δεκεμβρίου του 2020.

Το συνολικό ποσό που αναζητείται είναι 2,012 δισεκατομμύρια δολάρια, δεδομένων των εκκλήσεων που έχουν απευθύνει διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το Επισιτιστικό Πρόγραμμα ή η Unicef.

Το ανθρωπιστικό σχέδιο του ΟΗΕ, που παρουσιάζεται εκτενώς σε 80 σελίδες, θα εφαρμοστεί από διάφορες υπηρεσίες του Οργανισμού με «απευθείας ρόλο» για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Τον συντονισμό του θα αναλάβει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Ματ Λόουκοκ.

Με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα αγοραστεί ιατρικός εξοπλισμός για την εξέταση και περίθαλψη ασθενών, θα εγκατασταθούν σημεία για το πλύσιμο των χεριών σε καταυλισμούς προσφύγων, θα οργανωθούν εκστρατείες ενημέρωσης και θα εγκατασταθούν εναέριες ανθρωπιστικές γέφυρες με την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Να ανασταλούν οι κυρώσεις σε χώρες όσο διαρκέσει η πανδημία

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Ύπατη Αρμοστής  των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ τάχθηκε υπέρ  της αναστολής των κυρώσεων σε χώρες όπως το Ιράν, η Κούβα, η Βόρεια Κορέα, η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε λόγω τη κρίσης του κορονοϊού.  

«Σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, θα πρέπει να αποδυναμωθούν ή να ανασταλούν οι κυρώσεις -- όσο διαρκεί η κρίση -- οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ιατρική περίθαλψη, προκειμένου να προστατευθούν εκατομμύρια ζωές. Οι κάτοικοι των χωρών που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν είναι υπεύθυνοι για την πολιτική της κυβέρνησής τους. Επιπλέον, εάν το σύστημα υγείας σε μια από αυτές τις χώρες είναι ασθενές, αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε.

«Περίπου 1.800 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό μόνο στο Ιράν, ενώ βρίσκονται σε κίνδυνο γειτονικές χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Κυρώσεις όπως λ.χ. κατά των εθνικών τραπεζών, εμπόδισαν τις χώρες να εξοπλιστούν κατά της επιδημίας και εξέθεσαν τους ιδιαίτερα ευάλωτους πολίτες σε θανάσιμους κινδύνους. Ειδικότερα, δεν πρέπει να εμποδίζεται το ιατρικό προσωπικό στην μάχη του κατά του κορονοϊού εξαιτίας της έλλειψης εφοδιασμού με το απαραίτητα μέσα», κατέληξε η Μπατσελέτ.