Σε έκθεση που εξέδωσε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, προειδοποιεί ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να συνεχιστεί και όταν υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για την παρεμπόδιση του.

Η  συγκεκριμένη έκθεση αφήνει ένα μικρό το παράθυρο της ελπίδας ότι ο ιός SARS-CoV-2, θα συμπεριφερθεί όπως οι υπόλοιποι κορονοϊοί, οι οποίοι είναι ενδημικοί και συνήθως δεν εντοπίζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν μοιάζει πιθανό να σταματήσει η εξάπλωση πριν τον Ιούλιο σε συγκεκριμένες περιοχές

Σύμφωνα με μία έρευνα των Κασίμ Μπουκαρί και του Γιυοσούφ Τζαμίλ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, οι οποίοι ανέλυσαν τα κρούσματα του Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και ανακάλυψαν ότι το 90% των μολύνσεων εμφανίζεται σε περιοχές όπου η θερμοκρασία είναι ανάμεσα σε 3 και 17 βαθμούς Κελσίου και με απόλυτη υγρασία από 4 έως 9 γραμμάριο ανά κυβικό μέτρο (με απόλυτη υγρασία εξαρτάται από το ποσοστό της υγρασίας που υπάρχει στον αέρα, ανεξαρτήτου θερμοκρασίας).

Αντίθετα σε χώρες με μέση θερμοκρασία από 18 βαθμούς κελσίου και πάνω και με απόλυτη υγρασία μεγαλύτερη των 9 κυβικών μέτρων, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού είναι λιγότερη από το 6% των παγκόσμιων περιπτώσεων.

Αυτό δείχνει ότι «η μετάδοση του ιού 2019-nCov, είναι μικρότερη σε περιοχές με θερμότερο κλίμα και με περισσότερη υγρασία», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η υγρασία μπορεί να παίξει ένα ρόλο, δεδομένου ότι τα περισσότερα περιστατικά μετάδοσης έχουν εμφανιστεί σε χώρες με λιγότερη υγρασία.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όταν έρθει το καλοκαίρι, θα πρέπει να σταματήσει η κοινωνική απόσταση και οι άνθρωποι να πρέπει να συνωστίζονται ξανά σε μπαρ και σε συναυλίες.

Για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, η υγρασία μπορεί να είναι κάτι αμελητέο μέχρι τον Ιούνιο, όταν τα επίπεδα ανεβαίνουν πάνω από τα 9 κυβικά μέτρα.

Με περισσότερες από 10.000 κρούσματα σε περιοχές με θερμοκρασίες από 18 βαθμούς Κελσίου και άνω μέχρι τις 15 Μαρτίου, ο ρόλος των θερμότερων κλιμάτων, επιβραδύνει τον ιό μόνο στις πολύ  υψηλές θερμοκρασίες.

«Κατά συνέπεια γι’ αυτό το λόγο, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης και οι βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ, δεν θα έχουν τέτοιες θερμοκρασίες, μέχρι τον Ιούλιο και αυτό για πολύ μικρό χρονικό διάστημα», αναφέρεται στην έρευνα.

Έτσι μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19 εξαιτίας των περιβαλλοντολογικών συνθηκών, προσέθεσαν.

Με πληροφορίες από Reuters και livescience.com