Οι κυβερνήτες κάνουν λόγο για επικοινωνιακά λάθη της κυβέρνησης ενώ αναφέρουν πως δεν υπάρχει εξοπλισμός για την προστασία κατοίκων και γιατρών από τον COVID-19. Στην Ιταλία 7.503 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών από τον κορονοϊό

Ο κυβερνήτης της Απουλία, Μισέλ Εμιλιάνο, ανέφερε: «πρέπει να το ομολογήσω. Είμαι “λαθρέμπορος” σε μάσκες και γάντια. Κυβερνήτες κινεζικών περιφερειών με τους οποίους έχω σχέσεις με βοηθούν. Παραγγείλαμε μάσκες και γάντια αξίας 38 εκατομμυρίων ευρώ και ελπίζω να έρθουν».

«Ζήτησα προμήθειες από την κυβέρνηση, προστατευτικό εξοπλισμό για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Πρέπει να είμαι ειλικρινής. Χθες έφτασαν στην Απουλία 200.000 μάσκες από την Κίνα και την Πολιτική Προστασία. Η Απουλία ζήτησε 220 αναπνευστήρες και μόνιτορ για να πάρει εννέα!», είπε.

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταπεξέλθουμε. Προσλάβαμε υγειονομικούς, ανοίξαμε νοσοκομεία. Δεν φτάνουν μόνο οι δικές μας προσπάθειες. Πρέπει να προστατέψουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Δεν έχουμε λάβει τίποτα γιατί όλα είναι στη Ρώμη», αναφέρει.

«Κόλαση οι επόμενες δέκα μέρες»

Ο Βιντσένζο Ντα Λούκα αναφέρει στην επιστολή του πως η κυβέρνηση έκανε σοβαρά επικοινωνιακά λάθη, πως δεν έχει στρατηγική για την έξοδο από την κρίση ενώ προειδοποιεί πως θα υπάρξει «δραματική έκρηξη των κρουσμάτων» στον ιταλικό νότο.

«Οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι για εμάς κόλαση. Είμαστε λίγο πριν την επέκταση της μόλυνσης του COVID-19. Υπάρχει προοπτική να προστεθεί στην τραγωδία της Λομβαρδίας και ο ιταλικός νότος. Για εμάς είναι θέμα ωρών, όχι ημερών. Γνωρίζω πως η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους, δεν θέλω να αυξήσω τους τόνους. Αλλά δεν μπορώ να μην πω ότι βρισκόμαστε πριν την κατάρρευση και η κυβέρνηση απουσιάζει», τονίζει ο Ντα Λούκα.

«Έχω ζητήσει ιατρικές προμήθειες και δεν έχει έρθει τίποτα», αναφέρει ο Ντα Λούκα και συνεχίζει: «μηδέν αναπνευστήρες, μηδέν μάσκες P3, μηδέν ιατρικές συσκευές. Ζητήσαμε 225 αναπνευστήρες αν και χρειαζόμαστε 400, αλλά δεν ήρθε τίποτα. Αυτά είναι τα δεδομένα. Ελπίζω, οι αριθμοί να δείξουν το μέγεθος του δράματος. Χωρίς τις προμήθειες δεν μπορούμε να βοηθήσουμε αλλά μόνο να μετράμε νεκρούς».

«Έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες αλλά τα νοσοκομεία δεν έχουν προμήθειες. Δεν ήρθε απολύτως τίποτα από την Ρώμη την τελευταία εβδομάδα. Πρόκειται για υποτίμηση. Πρέπει να μειωθεί η λοίμωξη στον βορρά και να μην επεκταθεί στο νότο, αυτή είναι η στρατηγική. Τώρα οδεύουμε σε μία διπλή τραγωδία. Αφού δημιουργήσαμε δεκάδες κρεβάτια για τους αρρώστους, δεν θα μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε αφού δεν έχουμε εξοπλισμό», αναφέρει ο Ντα Λούκα.