Οι χάρτες που δημιούργησε το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας (ΚΝΜΙ), με βάση το δε δομένα που συγκέντρωσε ο δορυφόρος Sentinel-5P του συστήματος «Κοπέρνικος», δείχνει μία σημαντική μείωση στην εκπομπή των ατμοσφαιρικών ρύπων μετά την επιβολή πολιτικών καραντίνας εξαιτίας του νέου κορονοϊού.

Οι συγκρίσεις έγιναν από τις  συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων από τις 14-25 Μαρτίου με τον αντίστοιχο μηνιαίο μέσο όρο  του Μάρτιο του 2019.

Βλέποντας τα συγκεντρωτικά στοιχεία από αυτές τις 10 μέρες φαίνεται η σημαντική διαφορά και η μεταβολή στους ατμοσφαιρικούς ρύπους εξαιτίας του περιορισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Χάρτες του δορυφόρου Sentinel-5P (S5P), είχαν βγει τόσο για την Κίνα όσο και για την Ιταλία. Ο νέος χάρτης της Ιταλίας δείχνει την τρομερή μεταβολή σε ατμοσφαιρικούς ρύπους στα βόρεια της χώρας, όπου έχουν πληγεί περισσότερο από τον Covid-19.

Ωστόσο υπάρχουν και χάρτες για χώρες όπως για τη Γαλλία και την Ισπανία που εφάρμοσαν αργότερα πολιτικές καραντίνας. Άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως η Ολλανδία και η Βρετανία επίσης καταγράφονται, ωστόσο η Βρετανία είναι από τις τελευταίες που έθεσε σε εφαρμογή την απαγόρευση κυκλοφορίας, οπότε δεν είναι δυνατό να φανούν ακόμα οι αλλαγές που υπάρχουν με το διοξείδιο του αζώτου στην ατμόσφαιρα.

Ο δορυφόρος φέρει ένα συγκεκριμένο όργανο το Tropomi, ένα φασματόμετρο το οποίο αντανακλά το φως του ήλιου και αναλύει τα διάφορα χρώματα. Στη συνέχεια εντοπίζει και ιχνηλατεί τα αέρια της ατμόσφαιρας, όπως το διοξείδιο του αζώτου, τη φορμαλδεΰδη, το όζων, το διοξείδιο του θείου, το μεθάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα και αερολύματα.

Ο Δρ. . Χενκ Έσκες του KNMI, ανέφερε σχετικά με την εγκυρότητα των συμπερασμάτων:

«Για την Κίνα πιστεύω έχουμε πολύ στιβαρά αποτελέσματα και αυτό διότι αφορά μεγαλύτερη χρονική περίοδο και έχουμε και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης καθώς οι άνθρωποι επανέρχονται στις δουλειές τους. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να δούμε εάν οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα θα επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν πριν από τον κορονοϊό».

Πηγή: BBC

Δείτε τις φωτογραφίες στο gallery που ακολουθεί