Μιλώντας στο CNN το πρωί της Κυριακής ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη από τον νέο κορονοϊό.

Όπως δήλωσε ο ιατρικός εξοπλισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή επαρκεί για μία εβδομάδα, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη στους αναπνευστήρες, κάτι που έχει επισημάνει από την περασμένη Τρίτη και ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο.

«Έχουμε αρκετά αποθέματα ιατρικών υλικών για να ανταπεξέλθουμε για μία εβδομάδα από σήμερα, με εξαίρεση τους αναπνευστήρες, θα χρειαστούμε τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες ακόμα και πολύ γρήγορα. Πρόκειται να χρειαστούμε ενισχύσεις».

Επίσης o Μπιλ ντε Μπλάζιο εξέφρασε τις ανησυχίες του για τους υγειονομικούς υπαλλήλους, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικό και ζήτησε προσωπικά από τον πρόεδρο Τραμπ να στείλει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές από άλλες περιοχές της χώρας.

«Οι υγειονομικοί μας υπάλληλοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, δίνουν τα πάντα αλλά κινδυνεύουν. Χρειάζεται να τους ανακουφίσουμε, να τους υποστηρίξουμε και να τους προστατεύσουμε,. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν με αυτή την ένταση».

Ακόμα μίλησε σχετικά με την κριτική που υφίσταται ότι η Νέα Υόρκη άργησε να πάρει μέτρα για ν’ αντιμετωπίσει την πανδημία.

«Ο καθένας εργαζόταν με βάση την πληροφόρηση που είχαμε και προσπαθούσε ν’ αποφύγει τον πανικό. Ήταν ένας πολύ διαφορετικός κόσμος μόλις λίγο καιρό πριν. Αλλά πλέον κανένας μας δεν έχει το χρόνο να κοιτάξει πίσω. Προσπαθώ να βρω τρόπο ν’ ανταπεξέλθουμε μέχρι την Κυριακή και την επόμενη Κυριακή και την εβδομάδα μετά απ’ αυτό».

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ο αριθμός των νεκρών από τον Covid-19, την Κυριακή αυξήθηκε κατά 237 μέσα σε 24 ώρες, φτάνοντας πλέον τους 965 έφτασαν.

Επίσης καταγράφηκαν επίσης 7.195 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 59.513.

Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 8.500 ασθενείς, εκ των οποίων οι 2.000 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, πρόσθεσε ο κυβερνήτης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ακόμα δήλωσε «Με ρωτάνε “πότε θα τελειώσει όλο αυτό;”. Όταν θα έχουμε αρκετά από τα φθηνά τεστ από το σπίτι ή διεξάγουμε μαζικά διαγνωστικά τεστ», κατέληξε ο Άντριου Κουόμο.

Με πληροφορίες από New York Times