Ο Τραμπ εκτίμησε ότι οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 στις ΗΠΑ θα φθάσουν στην κορύφωσή τους «πιθανόν» σε δύο εβδομάδες.

«Οι προβλέψεις λένε ότι η κορύφωση του δείκτη θνησιμότητας θα γίνει μέσα σε δύο εβδομάδες», είπε ο Τραμπ, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. «Θα μπούμε στον δρόμο της ανάκαμψης» ως την 1η Ιουνίου, διαβεβαίωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως παρατείνει ως την 30ή Απριλίου την ισχύ των συστάσεων που έχει δώσει η κυβέρνησή του για τη λεγόμενη κοινωνική αποστασιοποίηση, τον περιορισμό των επαφών για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Αρχικά ο στόχος ήταν τα μέτρα περιορισμού να αρθούν το Πάσχα των καθολικών, τη 12η Απριλίου.

Δήμαρχος Νέας Υόρκης: Τα ιατρικά υλικά επαρκούν για μία εβδομάδα

«Έχουμε αποθέματα ιατρικών υλικών για μία εβδομάδα από σήμερα, με εξαίρεση τους αναπνευστήρες», δήλωσε ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, της πλέον πληττόμενης πολιτείας των ΗΠΑ από τον COVID-19.

Όπως δήλωσε ο ιατρικός εξοπλισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή επαρκεί για μία εβδομάδα, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη στους αναπνευστήρες, κάτι που έχει επισημάνει από την περασμένη Τρίτη και ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο.

«Έχουμε αρκετά αποθέματα ιατρικών υλικών για να ανταπεξέλθουμε για μία εβδομάδα από σήμερα, με εξαίρεση τους αναπνευστήρες, θα χρειαστούμε τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες ακόμα και πολύ γρήγορα. Πρόκειται να χρειαστούμε ενισχύσεις».

Επίσης o Μπιλ ντε Μπλάζιο εξέφρασε τις ανησυχίες του για τους υγειονομικούς υπαλλήλους, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικό και ζήτησε προσωπικά από τον πρόεδρο Τραμπ να στείλει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές από άλλες περιοχές της χώρας.

«Οι υγειονομικοί μας υπάλληλοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, δίνουν τα πάντα αλλά κινδυνεύουν. Χρειάζεται να τους ανακουφίσουμε, να τους υποστηρίξουμε και να τους προστατεύσουμε,. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν με αυτή την ένταση».

Ακόμα μίλησε σχετικά με την κριτική που υφίσταται ότι η Νέα Υόρκη άργησε να πάρει μέτρα για ν’ αντιμετωπίσει την πανδημία.

«Ο καθένας εργαζόταν με βάση την πληροφόρηση που είχαμε και προσπαθούσε ν’ αποφύγει τον πανικό. Ήταν ένας πολύ διαφορετικός κόσμος μόλις λίγο καιρό πριν. Αλλά πλέον κανένας μας δεν έχει το χρόνο να κοιτάξει πίσω. Προσπαθώ να βρω τρόπο ν’ ανταπεξέλθουμε μέχρι την Κυριακή και την επόμενη Κυριακή και την εβδομάδα μετά απ’ αυτό».