Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε «είναι ο συνδυασμός μίας απειλητικής νόσου για όλον τον κόσμο και των οικονομικών επιπτώσεων που οδηγεί σε μία ύφεση άνευ προηγουμένου στο πρόσφατο παρελθόν».

Τραμπ: Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ, πολύ οδυνηρές

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από τους αμερικανούς πολίτες να προετοιμασθούν, όπως και η Ευρώπη, για «πολύ, πολύ οδυνηρές εβδομάδες» απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

«Θέλω κάθε Αμερικανός να είναι έτοιμος για τις δύσκολες ημέρες που μας περιμένουν. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ, πολύ οδυνηρές», είπε χαρακτηριστικά χθες, Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μία ένδειξη της σύγχυσης στην οποία βρίσκονται τα κέντρα αποφάσεων, ο διοικητής αμερικανικού αεροπλανοφόρου, το πλήρωμα του οποίου έχει προσβληθεί από τον ιό, αντιμετώπισε την άρνηση του Πενταγώνου να επιτρέψει την απομάκρυνση του πληρώματος από το πλοίο, που βρίσκεται παγιδευμένο στην νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού.

Σε τετρασέλιδη επιστολή προς την διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο Μπρετ Κρόζιερ, διοικητής του USS Theodore Roosevelt, παραδέχεται ότι «η απομάκρυνση της πλειονότητας του πληρώματος ενός αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου που βρίσκεται σε αποστολή και η απομόνωσή του επί δύο εβδομάδες μπορεί να φαίνεται μέτρο εξαιρετικού χαρακτήρα. Αλλά είναι ένα επιβεβλημένο ρίσκο».

Υπό περιορισμό τα τρία τέταρτα των Αμερικανών

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανόν ότι θα καταγραφούν ακόμη περισσότεροι θάνατοι ημερησίως , καθ΄υπέρβασιν των θλιβερών ρεκόρ που κατέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ έφθασε τους 4.076 σήμερα, διπλασιαζόμενος σε διάστημα τριών ημερών, ανακοίνωσε το αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Περισσότερο από το 40% των θανάτων στις ΗΠΑ εντοπίζονται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε τις προβλέψεις του: η νόσος θα προκαλέσει 100.000 - 240.000 θανάτους στις ΗΠΑ με δεδομένη την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί έως σήμερα, έναντι 1,5 - 2,2 εκατομμυρίων θανάτων, εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα.

Στις ΗΠΑ, σήμανε εν τέλει γενικός συναγερμός: περισσότερο των τριών τετάρτων του αμερικανικού πληθυσμού ζει σε συνθήκες αποκλεισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τον αριθμό των νεκρών της Κίνας, από όπου προήλθε η πανδημία

41.000 οι νεκροί σε όλο τον κόσμο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται, με περισσότερους των 41.000 νεκρούς σύμφωνα με τον απολογισμό του AFP.

Από την έναρξη της πανδημίας τον Δεκέμβριο στην Κίνα, περισσότερα από 830.000 κρούσματα έχουν επισήμως καταγραφεί στον κόσμο, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων στην Ευρώπη, 186.000 κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερα από 108.000 στην Ασία.

Με τα μάτια στην καμπύλη

Στην Ευρώπη, τα μάτια είναι στραμμένα στις καμπύλες εξέλιξης της επιδημίας εν αναμονή της κορύφωσης της θνητότητας που στην συνέχεια θα φέρει την ανακούφιση των υπερκορεσμένων μονάδων εντατικής θεραπείας.

Στην Ιταλία, την χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών (άνω των 12.400 σε διάστημα λίγο περισσότερο του ενός μηνός), τα μέτρα αποκλεισμού αρχίζουν να φέρνουν «ενθαρρυντικά» αποτελέσματα έπειτα από τρεις εβδομάδες εφαρμογής. Ομως, στην ιταλική χερσόνησο, καταγράφηκαν 837 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες.

Η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο, η Ισπανία, με 9.053 νεκρούς, ανησυχεί για την αντοχή του συστήματος υγείας με τον υπερκορεσμό των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Περί τους 500 ασθενείς υπέκυψαν στα γαλλικά νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες, σε μία ακόμη αύξηση ρεκόρ που φέρνει τον συνολικό απολογισμό στους 3.523 θανάτους στην Γαλλία.

Εκκλήσεις για την ματαίωση του προσκυνήματος στην Μέκκα

Το Ριάντ κάλεσε χθες τους μουσουλμάνους όλων των χωρών να σταματήσουν τις προετοιμασίες για το προσκύνημα. Ηδη τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία ματαίωσε την Ομρα, το μικρό προσκύνημα, φοβούμενη την εξάπλωση του ιού στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα.

Το προσκύνημα, που προσέλκυσε 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνους το 2019 αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την Σαουδική Αραβία, αλλά θα μετέτρεπε την χώρα σε hotspot της πανδημίας.

Οι αρχές του Ριάντ δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει αν θα ματαιώσουν το μεγάλο προσκύνημα που αυτήν την χρονιά ήταν προγραμματισμένο για το τέλος του Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ