Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τη στιγμή που οι αρχές σ' όλο τον κόσμο δέχονται ισχυρές πιέσεις για να περιορίσουν τη διάδοση του κορονοϊού, 121 χώρες ζητούν βοήθεια από τη Νότια Κορέα, η οποία κατάφερε να εξομαλύνει τη λεγόμενη καμπύλη των νέων λοιμώξεων της νόσου Covid-19, χωρίς να βάλει εκτεταμένο «λουκέτο» στην οικονομία όπως στην Ευρώπη και χωρίς δρακόντεια μέτρα τύπου Κίνας.

Η επιβράδυνση της διάδοσης του κορονοϊού στη χώρα πιστώνεται στα διαγνωστικά τεστ, που έγιναν μαζικά σε συνδυασμό με την εντατική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

«Λαμβάνουμε πάρα πολλά αιτήματα από διάφορες χώρες καθώς έχουμε αποκτήσει εμπειρία από τα πρώτα στάδια της επιδημίας. Ο αριθμός τους, που είναι τώρα 121 χώρες, αυξάνεται καθημερινά», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί επικαλούμενος τον ευαίσθητο για τη διπλωματία χαρακτήρα του θέματος.

Η Νότια Κορέα προχώρησε στη σύσταση ειδικής δύναμης, η οποία θα καθορίσει πώς η χώρα μπορεί να βοηθήσει, είτε με εξαγωγές διαγνωστικών τεστ είτε με άλλη ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου.

Ο αξιωματούχος δεν κατονόμασε τις χώρες, όμως νοτιοκορεάτες κατασκευαστές διαγνωστικών τεστ έχουν συμβόλαια να προμηθεύσουν αμερικανικές Πολιτείες και χώρες στις οποίες περιλαμβάνεται η Ιταλία. Οι νοτιοκορεατικές εταιρείες βιοτεχνολογίας, που προμηθεύουν τα διαγνωστικά τεστ, έχουν αυξήσει την παραγωγή τους για να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης. Η τιμή των μετοχών μερικών από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου έχει σχεδόν τριπλασιασθεί από την αρχή του έτους.

Η Νότια Κορέα αναλύει επίσης διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό της φινλανδικής εταιρείας υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών Mehilainen, η οποία θα στείλει αεροπορικώς 18.000 δείγματα στη χώρα μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες.

Η Mehilainen, στους πελάτες της οποίας περιλαμβάνονται μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Φινλανδίας, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με ένα νοτιοκορεατικό εργαστήριο και θα στείλει τα δείγματα με πτήσεις τσάρτερ της Finnair. "Η τεχνογνωσία στη Νότια Κορέα είναι υψηλού βαθμού και υπάρχουν οι ικανότητες για να γίνουν τεστ", ανέφερε σε δήλωσή της η Mehilainen.