Σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post, ο Μπιλ Γκέιτς αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία να ξεπεράσουν τον νέο κορονοϊό, ωστόσο το παράθυρο για λήψη σημαντικών αποφάσεων δεν έχει κλείσει. Οι επιλογές που εμείς και οι ηγέτες μας κάνουμε τώρα θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο πόσο σύντομα αρχίζουν να πέφτουν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων, πόσο καιρό η οικονομία θα παραμείνει σε αυτό το σημείο και πόσοι ακόμη Αμερικανοί θα πρέπει να θάψουν έναν αγαπημένο λόγω του covid-19».

Τα τρία βήματα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ο ιδρυτής της Microsoft αναφέρει στο άρθρο του ότι υπάρχουν τρία βήματα, τα οποία πρέπει να γίνουν για να ξεπεραστεί η πανδημία. «Μέσα από τη δουλειά μου με το Ίδρυμα Gates, μίλησα με ειδικούς και ηγέτες στην Ουάσινγκτον και σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι πρέπει να κάνουμε τρία βήματα».

Πρώτον, χρειαζόμαστε μια συνεπή εθνική προσέγγιση για το κλείσιμο της χώρας. Παρά την παρότρυνση από ειδικούς της δημόσιας υγείας, ορισμένα κράτη και κομητείες δεν έχουν κλείσει τελείως. Σε ορισμένες πολιτείες, οι παραλίες εξακολουθούν να είναι ανοιχτές, ενώ σε άλλες τα εστιατόρια εξακολουθούν να σερβίρουν γεύματα.

Αυτή είναι μια συνταγή για καταστροφή. Επειδή οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στις κρατικές γραμμές, μπορεί και ο κορονοϊός. Οι ηγέτες της χώρας πρέπει να είναι σαφείς: Ο τερματισμός λειτουργίας των επιχειρήσεων πρέπει να σημαίνει ότι γίνεται διακοπή παντού. Μέχρις ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων αρχίσουν να κατεβαίνουν σε όλη την Αμερική – κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει 10 εβδομάδες ή περισσότερο - κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες ως συνήθως. Οποιαδήποτε σύγχυση σχετικά με αυτό το σημείο θα επεκτείνει μόνο τον οικονομικό πόνο, θα αυξήσει τις πιθανότητες επιστροφής του ιού και θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους.

Δεύτερον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τη διεξαγωγή τεστ για τον ιό. Απαιτούνται πολύ περισσότερα τεστ. Θα πρέπει επίσης να συγκεντρώσουμε τα αποτελέσματα, ώστε να εντοπίσουμε γρήγορα τους πιθανούς εθελοντές για κλινικές δοκιμές και να γνωρίσουμε με σιγουριά, όταν ήρθε η ώρα να επανέλθουμε στο φυσιολογικό. Υπάρχουν καλά παραδείγματα που πρέπει να ακολουθηθούν: το κράτος της Νέας Υόρκης πρόσφατα επέκτεινε την ικανότητά του για περισσότερες από 20.000 εξετάσεις την ημέρα.

Υπήρξε επίσης κάποια πρόοδος σε αποτελεσματικότερες μεθόδους τεστ, όπως το αυτοεπιπεδούμενο που αναπτύχθηκε από το Δίκτυο Αξιολόγησης Κορονοϊών του Σιάτλ, το οποίο επιτρέπει στους ασθενείς να λαμβάνουν το ίδιο το δείγμα χωρίς ενδεχομένως να εκθέσουν έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας. Ελπίζω ότι αυτό και άλλες καινοτομίες στον έλεγχο θα κλιμακωθούν σε όλη τη χώρα σύντομα.

Τέλος, χρειαζόμαστε μια προσέγγιση με βάση τα δεδομένα για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίου. Οι επιστήμονες εργάζονται με πλήρη ταχύτητα και στα δύο. Πολύ πριν το φάρμακο της υδροχλωροκίνης εγκριθεί ως επείγουσα θεραπεία για το covid-19, οι άνθρωποι άρχισαν να το αγοράζουν, καθιστώντας δύσκολο να το βρουν οι ασθενείς με λύκο που το χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Πρέπει να εμμείνουμε στη διαδικασία που λειτουργεί: Εκτελέστε ταχεία τεστ που περιλαμβάνουν διάφορους υποψήφιους και ενημερώστε το κοινό όταν τα αποτελέσματα είναι έτοιμα. Αφού έχουμε μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πρώτες δόσεις πηγαίνουν στα άτομα που τις χρειάζονται περισσότερο.

Ο Μπιλ Γκειτς καταλήγει τονίζοντας ότι «για να τερματίσουμε τη νόσο, θα χρειαστούμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Αν κάνουμε τα πάντα σωστά, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σε λιγότερο από 18 μήνες - για το ταχύτερο ένα εμβόλιο έχει αναπτυχθεί ποτέ. Αλλά η δημιουργία εμβολίου είναι μόνο η μισή μάχη. Για να προστατέψουμε τους Αμερικανούς και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, θα χρειαστεί να κατασκευάσουμε δισεκατομμύρια δόσεις».

Στο άρθρο του, ο Μπιλ Γκέιτς υπενθυμίζει και την προφητική ομιλία του 2015 όπου είχε καλέσει τους ηγέτες του κόσμου να προετοιμαστούν για μια πανδημία με τον ίδιο τρόπο που προετοιμάζονται για πόλεμο.