Με βάση πηγες που επικαλείται η Wall Street Journal και αναδημοσιευει η Daily Mail, εκφράζονται φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στην Ιταλία, που έχει πληγεί όσο καμία άλλη μέχρι τώρα στην Ευρώπη, είναι αρκετά μεγαλύτερος επειδή «η χώρα δεν έχει τα μέσα να εξετάσει για τον ιό όλους τους νεκρούς». 

Επισήμως, η Ιταλία μετρά μέχρι σήμερα 13.155 νεκρούς αλλά βάσει συνεντεύξεων και μαρτυριών στη WSJ και βάσει εκτιμήσεων απο νοσηλευτές και υγειονομικούς, υπάρχουν φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.  

Ένα κέντρο νοσηλείας κοντά στο Μιλάνο ανέφερε ότι 24 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους τον Μάρτιο και κανένας από αυτούς δεν εξετάστηκε για τον κορονοϊό, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία ισχυρίζεται ότι το ίδιο συνέβη με «ύποπτους» θανάτους και σε άλλη μονάδα φροντίδας στο Λόντι.

Η έκθεση που δημοσιεύει η WSJ ανέλυσε τους θανάτους στη Λομβαρδία, μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τόν κορονοϊό και διαπίστωσε ότι πολλοί πολίτες που πεθαίνουν από αυτόν δεν φτάνουν στο νοσοκομείο για να εξεταστούν.

Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό είναι πιθανόν να είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από αυτόν που γνωρίζουμε επίσημα. Οι ηλικιωμένοι σε απομακρυσμένες περιοχές και όσοι δεν έχουν την δυνατότητα περίθαλψης και πρόσβασης σε δομές υγείας είναι πολύ πιθανό να μην προσμετρηθούν στα θύματα του ιού.

«Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι νεκροί από τους επίσημα καταγεγραμμένους. Αλλά δεν είναι η ώρα για να εξαπολύσουμε κατηγορίες. Άνθρωποι πεθάνουν και δεν εξετάστηκαν ποτέ γιατί ο χρόνος και τα μέσα είναι περιορισμένα» λέει ο δήμαρχος του Κογκάλιο στην αμερικανική εφημερίδα.

Βάσει συνεντεύξεων με τοπικούς αξιωματούχους, γιατρούς και γραφεία τελετών, η έκθεση καταλήγει ότι ότι τα δυο επίκεντρα του κορονοϊού στην χώρα το Μπέργκαμο και η Μπρέσια έχουν τουλάχιστον διπλάσιους νεκρούς από όσους έχουν καταγραφεί από τον Φεβρουάριο.

Στο Κογκάλιο, μια πόλη με 8.700 κατοίκους πέθαναν 85 άνθρωποι. Από αυτούς οι 56 πέθαναν προς τα τέλη Φλεβάρη και μόνο οι 12 έχουν καταγραφεί ως θύματα του κορονοϊού.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα 111.000 κρούσματα στην Ιταλία είναι πολύ λίγα και ο πραγματικός αριθμός είναι από εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι και έξι εκατομμύρια. 

Στο Μπέργκαμο καταγράφηκαν 553 νεκροί τον Μάρτιο, με μόνο τους 201 να συνδέονται με τον κορονοϊό.

«Άλλες χώρες που έχουν την τύχη να είναι επτά έως 14 ημέρες πίσω από εμάς πρέπει να εκμεταλλευτούν τον χρόνο για να χτίσουν 'αμυνα», δήλωσε ο δήμαρχος του Μπέργκαμο στη WSJ. «Ήμασταν πρώτοι και δεν ήμασταν προετοιμασμένοι» καταλήγει.

Πηγή: Daily Mail