Αναπνευστήρες που τόση ανάγκη έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, επίκεντρο πλέον της πανδημίας κορονοϊού, έστειλαν οι Ρώσοι, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα RBK της Ρωσίας. 

Οι αναπνευστήρες έφτασαν στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης, με ρωσικό μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος, τρία 24ώρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Στα πλάνα που έδειξε η ρωσική κρατική τηλεόραση με το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, φάνηκαν κιβώτια που είχαν αναπνευστήρες μάρκας Aventa-M, οι οποίοι κατασκευάσθηκαν στο εργοστάσιο Ural Instrument Engineering Plant (UPZ) που βρίσκεται στην πόλη Τσελιάμπινσκ, 1500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, γράφει η RBK. H UPZ είναι εταιρεία του ομίλου Concern Radio-Electronic Technologies (KRET), η οποία είναι τμήμα του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec. Στην εταιρεία KRET έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις από τον Ιούλιο του 2014, και οι οποίες απαγορεύουν στις αμερικανικές εταιρείες και ιδιώτες να έχουν συναλλαγές μαζί της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αγοράσουν ιατρικό εξοπλισμό από την Ρωσία, αλλά δεν ανέφερε καμία εταιρεία που να σχετίζεται με κυρώσεις. «Και οι δύο χώρες συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια η μία στην άλλη σε περιόδους κρίσης για να αντιμετωπίσουν μαζί τον κοινό εχθρό που απειλεί τις ζωές όλων μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον δεν προέβησαν σε περαιτέρω σχόλια σήμερα, ενώ η αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα δήλωσε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα σε σχέση με τα όσα δήλωσε η Ορταγκους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ